Доступність посилання

ТОП новини

Родина депутата-спонсора Радикальної партії виводить роялті за популярні снеки на Кіпр –​ «Схеми»​


Народний депутат від Радикальної партії Ляшка Сергій Рибалка
Народний депутат від Радикальної партії Ляшка Сергій Рибалка

Корпорація родини народного депутата та одного зі спонсорів Радикальної партії Ляшка Сергія Рибалки, яка виробляє популярні українські снеки (насіння, чипси, сухарики), спрямовує частину виручки на кіпрські фірми у вигляді сплати роялті за використання торгових марок. При цьому члени Радикальної партії та сам її лідер Олег Ляшко публічно називають себе борцями з офшорами та недноразово відкрито атакували інших політиків за використання у бізнесі компаній з офшорних юрисдикцій. Про це йдеться у розслідуванні «Офшорний Рибалка» програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

У 2006 році корпорація родини Сергія Рибалки «S Group» оформила право власності низки торгових знаків, під якими виробляє снеки та промислові товари, на кіпрські фірми. 2 торгові знаки – ТМ «СЕМКИ» та ТМ «SEMKI» – на фірму Lagrion Limited фактично власноруч завів нинішній народний депутат – у свідоцтвах реєстрації брендів Сергій Рибалка фігурує як заявник. Ціла низка інших торгових марок була також записана на цю та інші кіпрські фірми – серед них фісташки «Мачо» та «Red pistachio», чипси «КартоФан», горішки «Козацька рада» та низка брендів вологих серветок.

Завдяки цьому частина виручки української промислової групи «S Group» перераховувалась на кіпрські фірми у вигляді оплати роялті за використання торгових знаків.

За даними редакції «Схем», загалом у 2014 році концерн Рибалок відзвітував у податкову, що сплатив щонайменше 25 мільйонів гривень роялті за користування своїми ж брендами.

У 2015 році суми менші, наприклад, кіпрський власник торгових марок Lagrion Limited отримав трохи менше ніж мільйон гривень винагороди. Але у 2015 році фірма не подавала у податкову звіти за прибутками, тому повні суми роялті не пораховані.

Dianatus Management Limited – єдиний власник низки торгових марок, які зараз в Україні використовує фірма родини Рибалок
Dianatus Management Limited – єдиний власник низки торгових марок, які зараз в Україні використовує фірма родини Рибалок

Минулого року, за даними офіційного бюлетеня на знаки товарів і послуг Державної служби інтелектуальної власності України, щонайменше 27 брендів компанії Lagrion Limited перереєстрували на новий офшор – Dianatus Management Limited, споріднений із попередніми. Усі кіпрські фірми, яких використовують у цій схемі, мають характер так званих секретарських компаній та засновані у місці масової реєстрації. Їхні номінальні власники фігурують також власниками у сотнях інших фірм.

Такі дії можуть бути схемою, коли компанії виводять гроші у вигляді роялті за кордон на свій же офшор, звітуючи про це в податкову як про зазнані витрати. Це автоматично зменшує прибутки компанії, а отже, і платити з них податків у бюджет України треба менше.

У відповіді на письмовий запит редакції Сергій Рибалка визнав, що згадані торгові марки йому належали, втім, він запевняв, що зараз про їхню долю він не знає.

«Через різні причини, зокрема, і через світову економічну кризу, плани роботи в Європі було суттєво відкореговано. Тому, наскільки мені відомо, ці дві торгові марки відтоді більше не використовуються і не мають ані до мене, ані до компаній, до яких має безпосередній стосунок моя родина, ніякого стосунку», – пояснив «Схемам» Сергій Рибалка.

Народний депутат від Радикальної партії Ляшка Сергій Рибалка
Народний депутат від Радикальної партії Ляшка Сергій Рибалка

Кіпрська компанія Dianatus Management Limited – і надалі єдиний власник як бренду «Семки», так і ще 39 торгових марок, які зараз в Україні використовує фірма родини Рибалок.

Народний депутат Рибалка представляє у парламенті Радикальну партію Олега Ляшка. Перед виборами 2014 року Олег Ляшко у різних інтерв’ю називав Рибалку одним із основних спонсорів своєї передвиборчої кампанії.

Сергій Рибалка разом із Олегом Ляшком тривалий час блокували трибуну Верховної Ради, вимагаючи створити тимчасову слідчу комісію для розслідування офшорів президента Порошенка. Також Олег Ляшко активно дорікав незадекларованими офшорами міністрові фінансів Олександрові Данилюку.

XS
SM
MD
LG