Доступність посилання

ТОП новини

Російський консул не з’явився на виклик до МЗС – речник


Консул Росії в Києві не з’явився на виклик до Міністерства закордонних справ України, щоб дати пояснення, чому в Росії досі не допустили консула України до арештованого там уже тиждень тому українського журналіста Романа Сущенка, повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца.

«Сподіваємося, вказівки йому не забаряться і він завтра пояснить недопуск українського консула», – написала вона у твітері й додала хештег #FreeSushchenko.

Уранці вона повідомляла Радіо Свобода, що МЗС викликало російського консула, щоб з’ясувати причини цього недопуску. Речниця наголосила, що з боку Росії це порушення прав людини, порушення прав затриманого, це також порушує консульську конвенцію між Україною і Росією.

Раніше Україна звернулася до МЗС Росії, Слідчого управління Федеральної служби безпеки Росії, уповноваженого Росії з прав людини з вимогою надати консулові можливість зустрітися з Сущенком.

30 вересня в Москві був затриманий український журналіст, власний кореспондент агентства «Укрінформ» у Франції Роман Сущенко, який прибув до Росії у приватних справах, щоб відвідати родичів. ФСБ Росії звинуватила його у шпигунстві і заявила, що він є «співробітником Головного розвідувального управління Міноборони України». Лефортовський суд Москви 1 жовтня заарештував журналіста на два місяці. До Сущенка понад добу не пускали його адвоката Марка Фейгіна, якого для захисту залучила родина журналіста. 5 і 6 жовтня адвокат знову не зміг потрапити до свого підзахисного.

За словами Фейгіна, який 4 жовтня спілкувався з українським журналістом, він не визнає своєї провини.

Міністерство оборони України теж категорично відкинуло заяви про причетність журналіста до відомства і до військової розвідки.

XS
SM
MD
LG