Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Грузії: Україна, Саакашвілі та «егоїзм» нинішнього Тбілісі


Будівля парламенту Грузії
Будівля парламенту Грузії

Парламентські вибори в Грузії, які відбудуться в суботу, восьмого жовтня, викликають жвавий інтерес в Україні – і не лише через участь в них партії колишнього грузинського президента Міхеїла Саакашвілі, який нині займає посаду глави Одеської обласної державної адміністрації чи факту участі в них колишнього дворазового мера Києва Леоніда Черновецького, який балотується в мажоритарному окрузі в Аджарії. Як кажуть експерти, йдеться про більше: чи буде тіснішою співпраця між Києвом та Тбілісі в плані протистояння російській експансії, а також чи існуватиме координація зусиль на єврошляху, чи ж Грузія буде проводити «егоїстичний курс» в євроінтеграції без огляду на Україну.

Вибори в Грузії: Україна, Саакашвілі та «егоїзм» нинішнього Тбілісі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Ми обов’язково виграємо вибори і ми захистимо цю перемогу разом з вами – я в цьому не сумніваюсь. Нехай ні в кого не буде ілюзій, що мене можна буде усунути від майбутнього відновлення і відбудови Грузії», – таку заяву зробив Міхеїл Саакашвілі з Одесі грузинською мовою, спілкуючись під час відео-стріму на Facebook з виборцями в Грузії.

Очолюючи облдержадміністрацію в Одесі, Саакашвілі брав активну – наскільки дозволяли відстань та сучасні комунікації – участь в грузинській парламентській виборчій кампанії, де його блок «Єдиний Національній Рух» є одним з фаворитів перегонів, протистоючи правлячій партії «Грузинська мрія-Демократична Грузія» мільярдера й екс-прем’єра Бідзіни Іванішвілі.

Регулярно з’являлись звернення Саакашвілі до виборців в різних регіонах Грузії, а діяльність Саакашвілі на посаді губернатора та команди грузинських реформаторів в Україні часто подавалась як здатність оновлювати не лише Грузію, а й Україну, а також готовність – в разі успіху на виборах – дати новий реформаторський поштовх Грузії.

У Facebook багато постів з таким плакатом-агіткою за Міхеїла Саакашвілі
У Facebook багато постів з таким плакатом-агіткою за Міхеїла Саакашвілі

Днями з’явились повідомлення, що нібито після виборів Саакашвілі повертається в Грузію, куди наразі йому не можна їхати через кілька відкритих проти нього справ, які очільник Одещини вважає політичними.

Іванішвілі сказав журналістам в Тбілісі третього жовтня, що, за його інформацією, нібито українська влада закликає Саакашвілі залишити країну.

«Я маю інформацію, що Міхеїла Саакашвілі попросили залишити Україну після виборів в Грузії. Йому нікуди буде подітися і тому він хоче дестабілізувати Грузію й чіпляється за цю ідею (повернення) як за соломинку», – сказав Іванішвілі.

Саакашвілі зі свого боку заявив, що в Іванішвілі «мало що вийшло в Грузії» і що той бере верх завдяки грошам і телеканалам, а «реальність така, що грузинський народ хоче жити краще».

«Умова Путіна, коли він підтримав Іванішвілі на посаду керівника Грузії, була якраз, щоб він порушив проти мене справи – і він це зробив! Але він (Іванішвілі) не контролює поліцію, не контролює інші державні структури, які ми створили і я створив свого часу. Так що коли ми – як я сподіваюся – переможемо на виборах, я не бачу можливості щоб він міг проти мене щось вдіяти», – сказав Саакашвілі в інтерв’ю днями одному з українських телеканалів.

Українці не хочуть відпускати Саакашвілі: дописи на Facebook-сторінці Саакашвілі, де він розмістив відео виборчого маршу його прихильників в Тбілісі
Українці не хочуть відпускати Саакашвілі: дописи на Facebook-сторінці Саакашвілі, де він розмістив відео виборчого маршу його прихильників в Тбілісі

Як губернатор Одещини, Саакашвілі є громадянином України, але можливий приїзд в Грузію після виборів не означає, за його словами, розставання з Україною.

«Я не залишаю Україну. Їхати до Грузії після виборів – це зовсім не означає залишити Україну. Я не відокремлюю Україну і Грузію – це спільна боротьба проти наслідків Радянського Союзу, проти ворогів свободи, проти російських імперських інтересів чи олігархів. Так що насправді епізод цієї боротьби зараз відбувається в Грузії, але вона завжди триває в Україні», – сказав Саакашвілі.

«Егоїзм» Тбілісі під орудою опонентів Саакашвілі

Український експерт-міжнародник, фахівець з питань Кавказу Віталій Кулик каже, що парламентські вибори в Грузії дуже важливі для України, адже, за його словами, вони визначатимуть подальшу участь Грузії в геополітичній грі, яка є в Чорноморсько-Каспійському ареалі.

Це стосується й активності грузинських представників в ПАРЄ, в Парламентській асамблеї ОБСЄ, щодо набуття безвізового режиму з ЄС, реалізації асоціації з Євросоюзом. Скажімо, в питанні «безвізу» Грузія йде своїм шляхом, думаючи, що без України швидше досягне результату.

«Результати виборів дуже важливі для України бо від цього буде залежати чи зможемо ми синхронізувати наші позиції між Києвом та Тбілісі – особливо в питанні протидії російській агресії та російській експансії», – каже Кулик в інтерв’ю Радіо Свобода.

Кореспондентка Бі-Бі-Сі Наталія Антелава: «Тема України потужно присутня на мітингу опозиції в Тбілісі за три дні перед ключовими виборами»

«Чи це буде егоїстична позиція Грузії, яку реалізовувала на даний момент чинна влада Грузії стосовно європейської інтеграції та просування Грузії до Євросоюзу безвідносно до активної підтримки України. Бо на політичному рівні недостатня синхронізація зусиль між Тбілісі та Києвом. Тому результати виборів вплинуть на це – якщо партія Саакашвілі та його союзники переможуть, то, очевидно, ми отримаємо потужну підтримку на політичному та зовнішньополітичному рівнях. Якщо програють, то Грузія буде зберігати курс на – скажемо так – «кавказькій егоїзм» Грузії в питанні євроінтеграції», – пояснює Кулик.

Проте експерт закликає все ж не перебільшувати вплив реформаторських зусиль Саакашвілі в Україні на передвиборчі позиції його партії в Грузії, оскільки пересічні грузини все ж не так багато знають про одеський період Саакашвілі та про діяльність грузинських реформаторів в Україні.

Також, додає Кулик, існує певний парадокс, бо економічна співпраця Грузії з Україною за Іванішвілі тісніша, аніж було за Саакашвілі.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG