Доступність посилання

ТОП новини

Росія і далі не допускає українського консула до Сущенка – Клімкін


Росія все ще не допускає українського консула до Сущенка – Клімкін (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Росія все ще не допускає українського консула до Сущенка – Клімкін

Росія не дає доступ українському консулу до арештованого у Москві журналіста Романа Сущенка, звинуваченого за статтею «шпигунство», всупереч усім зусиллям України, заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

«Ми разом, задіюючи наших друзів-репортерів, колег із Мінінформполітики, світові медіа і неурядові організації, намагаємось отримати доступ до Романа, який йому гарантовано міжнародно-правовими документами. Вкотре Росія не надає такого доступу», – сказав Клімкін, відповідаючи на запитання віце-спікер Верховної Ради Ірини Геращенко.

Міністр висловив сподівання, що допуск буде найближчим часом. За його словами, Росія зараз намагається сфабрикувати докази проти Сущенка.

Доступу до іншого політв’язня Олександра Кольченка український консул також не має, сказав міністр закордонних справ.

«Тому нам дійсно потрібна подальша скоординована позиція і міжнародний тиск для покращення ситуації», – сказав він.

Українська парламентська делегація підніматиме питання в’язнів Кремля на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі наступного тижня, анонсувала віце-спікер Ірина Геращенко.

За даними адвоката Марка Фейгіна, 7 жовтня Сущенку, який не визнає себе винним, у Росії планують висунути звинувачення.

30 вересня в Москві був затриманий український журналіст, власний кореспондент агентства «Укрінформ» у Франції Роман Сущенко, який прибув до Росії у приватних справах, щоб відвідати родичів. ФСБ Росії звинуватила його у шпигунстві і заявила, що він є «співробітником Головного розвідувального управління Міноборони України». Лефортовський суд Москви 1 жовтня заарештував журналіста на два місяці. До Сущенка понад добу не пускали його адвоката Марка Фейгіна, якого для захисту залучила родина журналіста. 5 і 6 жовтня адвокат знову не зміг потрапити до свого підзахисного.

Міністерство оборони України теж категорично відкинуло заяви про причетність журналіста до відомства і до військової розвідки.

XS
SM
MD
LG