Доступність посилання

ТОП новини

МЗС передало посольству Росії ноту протесту через затримання Сущенка і недопуск консула


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України передало представнику посольства Росії в Україні ноту протесту у зв’язку з затриманням на території Росії українського журналіста Романа Сущенка та недопуском до нього українського консула. Про це повідомляє департамент консульської служби МЗС на своїй сторінці у Facebook.

«Російському дипломату було висловлено занепокоєння у зв’язку з ненаданням всупереч положенням Віденської конвенції про консульські зносини та Консульської конвенції між Україною та Росією дозволу на зустріч консульської посадової особи України з незаконно затриманим на території Росії українським журналістом Сущенком та ігноруванням російською стороною численних звернень посольства України в Росії з цього приводу», – повідомили в МЗС за підсумками зустрічі з першим секретарем з консульських питань посольства Росії в Україні Іваном Заворіним.

Раніше сьогодні у Верховній Раді міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Росія не дає доступ українському консулу до Сущенка, всупереч усім зусиллям України. Міністр висловив сподівання, що допуск буде найближчим часом.

За даними адвоката Марка Фейгіна, 7 жовтня Сущенку, який не визнає себе винним, у Росії планують висунути звинувачення.

30 вересня в Москві був затриманий український журналіст, власний кореспондент агентства «Укрінформ» у Франції Роман Сущенко, який прибув до Росії у приватних справах, щоб відвідати родичів. ФСБ Росії звинуватила його у шпигунстві і заявила, що він є «співробітником Головного розвідувального управління Міноборони України». Лефортовський суд Москви 1 жовтня заарештував журналіста на два місяці. До Сущенка понад добу не пускали його адвоката Марка Фейгіна, якого для захисту залучила родина журналіста. 5 і 6 жовтня адвокат знову не зміг потрапити до свого підзахисного.

Міністерство оборони України теж категорично відкинуло заяви про причетність журналіста до відомства і до військової розвідки.

XS
SM
MD
LG