Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК Грузії опрацювала 99% бюлетенів – на виборах до парламенту перемогла партія «Грузинська мрія»


Прихильники партії «Грузинська мрія»
Прихильники партії «Грузинська мрія»

Провладна партія «Грузинська мрія» перемогла на парламентських виборах у Грузії, що відбулися 8 жовтня. Згідно з даними ЦВК про опрацювання 99% виборчих бюлетенів, «Грузинська мрія» набирає близько 48,6%, опозиційна партія «Єдиний національний рух» – 27%. Проросійський блок «Альянс патріотів Грузії» балансує на межі отримання необхідних щонайменше п’яти відсотків для проходження в парламент.

Явка виборців, за даними ЦВК, була низькою – близько 51%.

Міжнародні спостерігачі назвали голосування в Грузії конкурентоспроможним, загалом із дотриманням основних свобод. Водночас заявили, що на позитивну атмосферу виборів вплинули окремі факти незаконної агітації та поодинокі випадки насильства.

Прем’єр-міністр Грузії Ґеорґі Квірікашвілі назвав «великою» перемогу своєї партії «Грузинська мрія» на виборах, а саме голосування «вільним і справедливим». Водночас опозиціонери з «Єдиного національного руху» звинуватили владу у спробах «вкрасти вибори». Кілька інших опозиційних партій, серед яких і Демократична партія Грузії, також засудили фальсифікації під час виборів.

Через складність виборчого законодавства в Грузії остаточний склад парламенту може залишатись невизначеним до кінця наступного місяця.

XS
SM
MD
LG