Доступність посилання

ТОП новини

Іран просить ООН допомогти в евакуації жертв авіаудару в Ємені


Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф
Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф попросив сприяння генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна в організації польоту іранського літака для евакуації жертв авіаудару в Ємені до лікарень в Ірані.

Іранський міністр додав, що був шокований «трагічними і жахливими ударами з повітря». Заріф звинуватив у цих діях коаліцію під проводом Саудівської Аравії, що протистоїть підтримуваному Тегераном шиїтському рухові «Аль-Хуті», який контролює столицю Ємену Сану.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун 10 жовтня заявив про необхідність встановлення відповідальних за загибель 140 єменців під час повітряних ударів, завданих, ймовірно, коаліцією під проводом Саудівської Аравії.

У неділю тисячі людей протестували під представництвом ООН у столиці Ємену Сані, вимагаючи проведення міжнародного розслідування авіаудару по похоронній процесії 8 жовтня.

Раніше коаліція на чолі з Саудівською Аравією заявила, що розслідуватиме повітряний удар, який стався під час похорону у Сані. За даними ООН, внаслідок авіаудару 8 жовтня загинули понад 140 людей, понад 500 були поранені.

Головні сили єменського конфлікту – міжнародно визнана влада країни, що тимчасово базується у місті Аден, і шиїтські повстанці з руху «Аль-Хуті», що захопили північно-західну частину Ємену зі столицею Саною.

Збройний конфлікт у Ємені триває понад півтора року і призвів до загибелі близько 7 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG