Доступність посилання

ТОП новини

Ситник: НАБУ вивчить майновий стан кандидатів у судді Верховного суду


Артем Ситник
Артем Ситник

Національне антикорупційне бюро України вивчить майновий стан кандидатів у судді Верховного суду України. Про це директор НАБУ заявив в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Ми як правоохоронний орган, який має також і аналітичну функцію, плануємо активно брати участь в цьому процесі. У нас підписано Меморандум з Вищою кваліфкомісією суддів, і ми використовуватимемо свої можливості для того, щоб максимально вивчити кандидатів і не допустити проникнення в нову судову владу людей з корупційними ризиками», – сказав він, нагадавши, що у в жовтні починається конкурс з формування нового Верховного суду.

Ситник пояснив, що бюро складатиме досьє на кандидатів і передаватиме до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Ми покажемо, як дослідили майновий стан того чи іншого кандидата, чи може цей кандидат пояснити походження свого майна», – сказав він.

Відповідно до чинного законодавства, Верховний суд здійснює правосуддя як суд касаційної інстанції, а у визначених випадках як суд першої або апеляційної інстанції. Суддею ВСУ може бути особа, яка має стаж роботи на посаді судді не менше десяти років, має науковий ступінь у сфері права, має сукупний стаж – щонайменше десять років.

30 вересня в Україні набрали чинності зміни до Конституції в частині правосуддя, таким чином давши старт судовій реформі.

XS
SM
MD
LG