Доступність посилання

ТОП новини

Мустафа Джемілєв потрапив до трійки претендентів на премію Сахарова


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Правозахисник, депутат Верховної Ради, лідер кримськотатарського народу та колишній голова Меджлісу Мустафа Джемілєв потрапив до трійки претендентів на отримання цьогорічної премії Сахарова.

Політичні групи Європейської народної партії та Європейських консерваторів і реформістів, які висунули кандидатуру Джемілєва на цю премію, заявляють, що лідер кримських татар заслуговує цього визнання з огляду на те, що «він присвятив все своє життя ненасильницькій боротьбі на захист прав людини і прав меншин, свободи слова та людської гідності».

Європейські депутати звертають увагу на те, що Джемілєв є «ветераном правозахисного руху, адже він виступав проти радянського вторгнення в Чехословаччину, сміливо підтримував дисидентів, підписавши листа на захист в’язнів совісті, гноблених комуністичним режимом, а нині вимагає дотримання прав людини в незаконно анексованому Росією Криму».

Іншим номінантом став Джан Дюндар – колишній шеф-редактор турецької газети Cumhuriyet. Дюндара арештували у листопаді минулого року після того, як його газета опублікувала матеріал про нелегальне постачання Туреччиною зброї повстанцям у Сирії.

Номінантами також стали Надіа Мурад Басі та Ламія Аджи Башар – захисники спільноти єзидів та жінок, які пережили сексуальне рабство угруповання «Ісламська держава».

Європарламент оголосить лауреата премії 27 жовтня. Церемонія нагородження відбудеться у Страсбурзі в грудні.

Премія в 50 тисяч євро, заснована Європарламентом у 1988 році, щороку вручається особам чи групам людей, що присвятили своє життя захисту людських прав і свободі слова.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Білоруська асоціація журналістів, «Репортери без кордонів» і російське правозахисне товариство «Меморіал».

XS
SM
MD
LG