Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман закликав поліпшити інтерфейс е-декларацій і заповнити їх до 31 жовтня


Володимир Гройсман, архівне фото
Володимир Гройсман, архівне фото

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав поліпшити інтерфейс системи електронних декларацій і «бездоганно заповнити» їх до кінця дня 31 жовтня.

Як заявив він на засіданні уряду, треба зробити інтерфейс цих декларацій таким зручним і зрозумілим, щоб «ні в кого не виникало питань». «Кожен хоче сьогодні, відповідно до закону, заповнити її сумлінно, і треба, щоб система не заважала це робити. Потрібно систематизувати усі відгуки, технічно їх опрацювати, врегулювати програмне забезпечення», – наголосив прем’єр.

Голова уряду також доручив міністрові юстиції України Павлові Петренку провести нараду з участю НАБУ, НАЗК, Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України, «щоб пройти по всіх юридичних питаннях, щоб ні в кого не виникало ніяких сумнівів», повідомила пресова служба Кабміну.

Гройсман також звернувся до державних службовців: «Усі мають сумлінно заповнити декларацію і один раз і назавжди стати публічними. І на цьому питанні потрібно поставити крапку».

«Заповнили декларацію – будете нести повну відповідальність за законом, не заповнили – будете нести повну відповідальність за законлм. Щоб ні в кого не було ніяких спокушань на цю тему», – додав він.

Прем’єр-міністр висловив переконання, що з кожним роком ця система має вдосконалюватися, ставати суворішою, щоб викорінити можливості для зловживань. «Це дуже корисно для України, держави і суспільства. Це крок дуже важливий», – наголосив Володимир Гройсман.

Минулого тижня Національне антикорупційне бюро України закликало Національне агентство з питань запобігання корупції усунути розбіжності між фактичною формою електронної декларації та затвердженою НАЗК в червні 2016 року. Інакше, заявили в НАБУ, воно матиме «сумнівні перспективи» притягнення до відповідальності потенційних корупціонерів. Відтак міністр юстиції України Павло Петренко заявив раніше у вівторок про необхідність провести нараду щодо можливості притягнення до відповідальності на підставі вже поданих електронних декларацій.

Крім того, нарікання викликає нинішній інтерфейс електронних декларацій, над яким далі працюють і в який час від часу вносять деякі зміни. Через це виникали підозри щодо «втручання в уже внесені декларації» – з таким звинуваченням, зокрема, виступив народний депутат Остап Єднак (позафракційний), який написав у фейсбуці, що з його декларації за ніч зник один із записів. У коментарях інші дописувачі з’ясували, що йшлося про неправильне відображення даних через вочевидь внесені в систему нові програмні зміни, але всі записи лишилися і все одно доступні.

Національне агентство з питань запобігання корупції запустило систему електронного декларування після деяких зволікань і суперечностей 1 вересня. Відтак, відповідно до закону «Про запобігання корупції», впродовж 60 днів після запуску системи електронного декларування декларації мають подати особи, які посідають відповідальне й особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців, серед яких президент, прем’єр-міністр, члени уряду, народні депутати України, заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади та їхні заступники. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації від 1 січня 2017 року.

Перша спроба запуску, запланована на 15 серпня, зірвалася через відсутність атестата відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій, який не було надано через невідповідність системи вимогам безпеки інформації. Тоді заявили, що електронне декларування запустили, але лише «в тестовому режимі». Тоді систему довелося терміново переробляти, щоб вкластися в новий і вже остаточний термін повноцінного запуску 1 вересня.

XS
SM
MD
LG