Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані планують стратити видану заміж підлітком дівчину – правозахисники


Зейнаб Секаанванд
Зейнаб Секаанванд

Правозахисники заявляють, що вирок іранській дівчині, чию страту відклали через її вагітність, виконають упродовж найближчих днів, ймовірно, 13 жовтня.

22-річну Зейнаб Секаанванд звинуватили у вбивстві чоловіка, який, за її словами, бив її упродовж місяців. Дівчину вперше видали заміж у 15 років.

Дівчину арештували, коли їй було 17 років. Провини вона наразі не визнає, а звинувачує у вбивстві брата чоловіка. За її словами, він кілька разів ґвалтував її, а потім пообіцяв, що якщо вона візьме провину на себе, то він пробачить її. (Ісламський закон дозволяє, щоб родина жертви отримала гроші замість страти винуватця). Суд не взяв до уваги цю заяву дівчини.

Перебуваючи у в’язниці Зейнаб Секаанванд вдруге вийшла заміж також за в’язня. Нещодавно вона народила мертву дитину.

Судовий процес над Зейнаб Секаанванд правозахисники називають непрозорим. 11 жовтня правозахисна організація Amnesty International оприлюднила заяву, назвавши цю справу «надзвичайно тривожною».

«Іран продовжує використовувати смертну кару проти підлітків, демонструючи неповагу навіть до зобов’язань, під якими вони самі підписалися», – заявив директор регіональних програм Amnesty International на Близькому Сході і у Північній Африці Філіп Лютер.

«Влада Ірану негайно має скасувати вирок Зейнаб Секаанванд і гарантувати їй прозорий повторний процес у відповідності з принципами підліткового правосуддя», – додав Лютер.

Торік осуд з боку правозахисників спричинив інший подібний випадок в Ірані. Тоді іранська влада стратила Фатіму Салбехі, яку визнали винною у тому, що вона задушила чоловіка, коли їй було 17 років. Салбехі заявляла, що її чоловік знущався над нею.

Правозахисники повідомляють, що упродовж останнього десятиліття в Ірані стратили щонайменше 73 підлітки.

XS
SM
MD
LG