Доступність посилання

ТОП новини

«Турецький потік» під сумнівом? (Огляд преси)


Якщо Росія і Туреччина продовжать реалізацію проекту будівництва «Турецького потоку», Україна втратить 16 мільярдів кубометрів транзиту газу через свою територію. Однак, як зазначає газета «День», ще невідомо, коли це може статися, оскільки існує питання – хто будуватиме. Адже це глибоководне покладання труб, ані в росіян, ані в турків таких технологій немає. У світі є кілька європейських компаній, які можуть це робити. Але експерт газети не впевнений, чи захочуть вони мати справу з росіянами, бо через це можуть потрапити під санкції. Тож існують певні питання щодо подальшої реалізації цієї угоди, зазначає газета.

У Росії переслідують Українську православну церкву Київського патріархату. Як інформує газета «Голос України», за рішенням Московського обласного суду мають знести храм УПЦ КП в Ногінську, що за 50 кілометрів від Москви. Однак це вже не перша спроба російської влади закрити цей храм, нагадує видання. Перші нападки на нього почалися ще наприкінці 1990-х. Тенденцію до закриття храмів Української православної церкви Київського патріархату спостерігають по всій Росії. Детальніше про це газета розповідає в матеріалі «Погроми, утиски і храми на городах».

Те, чи є шанс в Україні для справжніх політичних партій, аналізує газета «День». Видання пише, що в більшості українських партій 90% програмних положень написані у стилі соціал-демократизму. Всі вони передбачають витрати на матеріальне забезпечення, на соціальний стан українців замість того, щоб прописувати в програмі далекоглядні пріоритети, які дійсно є ідеологією. Головна причина цього у нестабільному перехідному суспільстві – відсутній середній клас, який мав би можливість підтримувати певну ідеологічну партію, що забезпечувала б йому визначений плановий розвиток. Поки немає ознак стійкої демократизації і появи громадянського суспільства, не можна сказати, що вже на часі поява ідеологічних партій, переконує експерт газети «День». Стаття називається «Конструктори «гібридного суспільства».

Мінфін працював над проектом змін до Податкового кодексу чотири місяці. У пропонованому документі передбачена ліквідація податкових «ям» і більшості тіньових схем, що використовують переведення у готівку коштів. Про те, наскільки ефективні ці напрацювання, аналізує газета «День».

Газета «Голос України» продовжує обговорювати запровадження монополії адвокатів на представництво в судах. Експерти видання вважають це негативним явищем, бо відбувається істотне звуження доступу громадян до правосуддя. Адже Конституція встановлює пільгу для корпорації адвокатів на представництво не лише у кримінальних, а й у цивільних та адміністративних справах. У результаті адвокати зможуть збільшити суми своїх гонорарів, а люди не зможуть їх оплачувати, зазначає парламентське видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG