Доступність посилання

ТОП новини

ЄС «шалено бездіяльний» у вирішенні глобальних криз – прем’єр Італії


Маттео Ренці
Маттео Ренці

Євросоюзу притаманна «шалена бездіяльність» у відповідь на міжнародні кризові ситуації, заявив 12 жовтня у Римі прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці.

Під час доповіді в італійському парламенті напередодні саміту ЄС у Брюсселі, що відбудеться наступного тижня, Ренці заявив, що нинішня Європа, уражена дискусіями і полеміками, не здатна реагувати на виклики сучасності і планувати шлях на майбутнє.

За словами Ренці, євроспільнота 27-ми перебуває на роздоріжжі і серйозно ризикує, не маючи конкретного політичного плану на завтра. Прем’єр Італії прогнозує, що черговий євросаміт у Брюсселі буде «вкрай складним після шоку Брекзиту» і напередодні важливих голосувань у провідних країнах спільноти. Йдеться, зокрема про конституційний референдум в Італії 4 грудня і вибори у Франції й Німеччині наступного року.

Прем’єр Ренці заявив, що переломним етапом має стати зустріч європейських лідерів у Римі в березні 2017 року, коли відзначатимуть 60 років укладення «Римських договорів» – основоположних євроінтеграційних документів. «27 лідерів зберуться у Вічному місті і спробують окреслити майбутнє. Це буде переломний, вирішальний саміт», – висловив сподівання голова італійського уряду.

Під час виступу перед депутатами Маттео Ренці торкнувся і теми масової міграції і ролі ЄС, зокрема окремих країн Східної Європи. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, не називаючи імен, Ренці практично кинув виклик лідерам Польщі, Угорщини, Словаччиниіа Чехії, які виступили проти «мігрантських квот», запроваджених Брюсселем. «ЄС збирається обговорювати питання бюджету і важливо, щоб Італія рішуче ініціювала суворе ставлення до країн, які отримали багато грошей від ЄС, і на даному етапі нехтують своїми обов’язками щодо розподілу мігрантів», – сказав прем’єр Італії.

Як зауважують оглядачі, останнім часом італійський лідер, відомий своїм єврооптимізмом, не вперше критикує діяльність ЄС. У вересні після саміту в Братиславі Ренці започаткував згадану полеміку, назвавши зустріч представників 27-ми країн після референдуму про вихід Великобританії «провальною».

XS
SM
MD
LG