Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ: проведення виборів на Донбасі наразі неможливе


Парламентська асамблея Ради Європи наразі вважає неможливим проведення виборів на окупованій частині Донбасу. Про це мовиться у резолюціях ПАРЄ, ухвалених 12 жовтня.

«Асамблея вважає, що допоки нинішня ситуація у «ДНР» і «ЛНР» характеризуватиметься атмосферою небезпеки, погроз, безкарності і браком свободи висловлювань та інформації, проведення вільних і прозорих виборів (що гарантується статтею 3 протоколу Європейської конвенції про права людини), у регіоні неможливе», – зазначається у резолюції ПАРЄ «Правові механізми щодо порушення прав людини на українській території, непідконтрольній Києву».

В іншій резолюції ПАРЄ, «Політичні наслідки російської агресії в Україні», наголошується, що вибори на окупованій частині Донбасу можуть бути проведені лише згідно з українським законодавством і міжнародними стандартами.

«Для цього потрібно забезпечити покращення безпекової ситуації, повний доступ СММ ОБСЄ до всієї території Донбасу, закриття кордонів, контроль СММ ОБСЄ за відведенням російських військ, найманців і зброї, можливість всім українським партіям брати участь у виборах, а українським ЗМІ передавати інформацію з Донбасу під час кампанії, а також забезпечення права усім людям з Донбасу, які є внутрішньопереміщеними в Україні чи отримали притулок у Росії, брати участь у голосуванні», – мовиться у резолюції ПАРЄ.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила дві резолюції щодо України. На сесії ПАРЄ у середу обговорювали політичні наслідки конфлікту в Україні.

XS
SM
MD
LG