Доступність посилання

ТОП новини

Олланд у розмові з Порошенком закликав до виборів на сході й «дорожньої карти» повернення кордону


Петро Порошенко і Франсуа Олланд (архівне фото)
Петро Порошенко і Франсуа Олланд (архівне фото)

Президент Франції Франсуа Олланд у телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком закликав наближатися до виборів на окупованій частині сходу України і створити «дорожню карту» кроків для повернення Україні контролю над кордоном.

Як мовиться в повідомленні Єлисейського палацу, в розмові Олланд «висловив сподівання, що буде швидко розроблена «дорожня карта», що буде стосуватися всіх сторін і має наприкінці процесу привести до відновлення контролю України за її кордоном із Росією».

Крім того, повідомили в Парижі, на думку Олланда, «терміново необхідно створити всі умови для виборів на сході країни в рамках українського законодавства і з дотриманням стандартів ОБСЄ». Для цього, мовиться в повідомленні про розмову французького керівника з Порошенком, «вкрай необхідно зміцнити режим припинення вогню і продовжити й розширити операції розведення сил».

Президент Франції наголосив, що готовий наступними днями взяти участь у новій зустрічі в «нормандському форматі», яка має дати вирішальний імпульс до вирішення кризи, повідомила його прес-служба. «Необхідно подвоїти зусилля для втілення мінських домовленостей у повному обсязі – і в галузі безпеки, і з політичних питань», – вважає Олланд.

У Києві про цю ж розмову повідомили, що президент Порошенко поінформував Олланда і дипломатичного радника канцлера Німеччини Крістофа Гойзґена про погіршення безпекової ситуації на Донбасі і збільшення кількості обстрілів з боку проросійських бойовиків.

11 жовтня президент Франції Франсуа Олланд на засіданні ПАРЄ сказав, що місцеві вибори на окупованій частині Донбасу мають відбутися раніше, ніж повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном, яке, за його словами, є завершенням мирного процесу. Таким чином він повторив те, що визначено мінськими домовленостями: повернення Україні контролю за кордоном може початися тільки наступного дня після місцевих виборів, а завершитися лише після повного врегулювання і за умови конституційних змін.

У відповідь перший заступник голови Верховної Ради України, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко заявила, що Київ наполягає на гарантуванні безпеки на сході України, звільненні заручників і контролі спостерігачів ОБСЄ за кордоном із Росією до проведення виборів на Донбасі.

XS
SM
MD
LG