Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк на другому допиті в ГПУ говорив про дні розстрілів на Майдані


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Лідер партії «Народний фронт», екс-прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що під час другого допиту в Генпрокуратурі у четвер дав свідчення про дні, коли відбувалися розстріли активістів Євромайдану наприкінці лютого 2014 року.

«Сьогодні свідчення були вже фактично з 18-го числа. Але з 18-го до 21-го це було вже завершення, це були вже наслідки. А на попередніх допитах (11 жовтня – ред.) мова була про причини», – розповів Яценюк після допиту в ГПУ 13 жовтня.

За його словами, план розстрілів на Майдані українські тодішні силовики готували за участі російської сторони.

«Немає сумнівів, що такий план готувався, зокрема, за участі та підтримки російських силовиків», – сказав Яценюк, додавши, що «в Україні не було фахівців з таких кривавих операцій, такі фахівці були лише в одній країні, дружній до тодішнього режиму – в Російській Федерації».

Арсеній Яценюк зазначив, що його свідчення будуть доказами у справі про злочини проти Майдану. Водночас інших запрошень на допити в ГПУ Яценюк поки не отримав.

Попередній допит Яценюка відбувся 11 жовтня.

Генпрокуратура проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами незаконного перешкоджання службовими особами вищих органів державної влади і правоохоронних органів проведенню зборів і мітингів у місті Києві в період з 20 січня по 21 лютого 2014 року, вчинення масових убивств громадян та інших злочинів, спрямованих на протидію протестним акціям.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

У лютому 2014 року на той час президент України Віктор Янукович, як і низка тодішніх високопосадовців, утік із України після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві.

XS
SM
MD
LG