Доступність посилання

ТОП новини

Пєсков: шанси на «нормандський саміт» 19 жовтня залежать від підсумків консультацій експертів


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Саміт лідерів «нормандської четвірки» за участі лідерів України, Росії, Франції та Німеччини може відбутися 19 жовтня в разі, якщо попередні консультації експертів пройдуть успішно. Про це повідомив у четвер прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає російська агенція ТАСС.

«Мають бути експертні зустрічі, на яких відбудеться серйозна розмова. Якщо вони завершаться з позитивним підсумком, такий шанс, на проведення зустрічі 19 жовтня, з'явиться», – сказав Пєсков.

Він також назвав невід'ємною умовою для такого саміту виконання сторонами «домашньої роботи».

12 жовтня президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін в перебігу телефонної розмови дійшли згоди, що саміт у «нормандському форматі» був би конструктивним і корисним для вирішення кризи на сході України. Водночас конкретного рішення про проведення цього саміту сторони не ухвалили.

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще з вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі так і не досягли. Востаннє називали можливу дату й місце такого саміту – 19 жовтня у Берліні. Але підтверджень цього немає.

Київ заявляє, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначала б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань.

Сьогодні президент України Петро Порошенко поінформував президента Франції Франсуа Олланда і дипломатичного радника канцлера Німеччини Крістофа Гойзґена про погіршення безпекової ситуації на Донбасі і збільшення кількості обстрілів з боку проросійських бойовиків. Сторони домовилися про продовження консультацій у Мінську на рівні дипломатичних радників глав держав «нормандського формату», після якої наступного тижня лідери України, Франції і Німеччини проведуть телефонну конференцію. Президент Франції наголосив, що готовий наступними днями взяти участь у новій зустрічі в «нормандському форматі».

XS
SM
MD
LG