Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр: умов для проведення виборів на Донбасі наразі немає


Франк-Вальтер Штайнмаєр під час поїздки до Слов'янська на Донеччині, 15 вересня 2016 року
Франк-Вальтер Штайнмаєр під час поїздки до Слов'янська на Донеччині, 15 вересня 2016 року

Міністр закордонних справ Німеччини, чинний голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр заявляє, що наразі говорити про наявність умов для проведення виборів на Донбасі не можна.

Водночас, за його словами, сторони мають продовжити переговорний процес для створення таких умов.

«Зараз ми не можемо говорити про проведення виборів на Донбасі, але у нас немає альтернативи Мінським угодам. Тому я, як голова ОБСЄ, член федерального уряду, працюю над тим, щоб за всієї складності завдання виробити основу для реалізації окремих елементів Мінських угод щодо забезпечення узгодженого перемир’я, яке постійно порушується», – сказав Штайнмаєр, виступаючи на сесії ПАРЄ в Страсбурзі 13 жовтня.

11 жовтня президент Франції Франсуа Олланд на засіданні ПАРЄ сказав, що місцеві вибори на окупованій частині Донбасу мають відбутися раніше, ніж повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном, яке, за його словами, є завершенням мирного процесу. Таким чином він повторив те, що визначено мінськими домовленостями: повернення Україні контролю за кордоном може початися тільки наступного дня після місцевих виборів, а завершитися лише після повного врегулювання і за умови конституційних змін.

У відповідь перший заступник голови Верховної Ради України, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко заявила, що Київ наполягає на гарантуванні безпеки на сході України, звільненні заручників і контролі спостерігачів ОБСЄ за кордоном із Росією до проведення виборів на Донбасі.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже кілька разів проголошували режим припинення вогню, але він постійно порушується.

XS
SM
MD
LG