Доступність посилання

ТОП новини

У Криму призначили засідання суду в справі затриманих 12 жовтня кримських татар – адвокат


Обшук в будинку кримських татар в Строгонівці, 12 жовтня 2016 року
Обшук в будинку кримських татар в Строгонівці, 12 жовтня 2016 року

В анексованому Росією Криму 13 жовтня має розпочатися засідання суду щодо обрання запобіжного заходу п’ятьом кримським татарам, яких затримали 12 жовтня після обшуків у їхніх будинках. Засідання заплановане у Київському районному суді Сімферополя, повідомив на сторінці у Facebook адвокат Еміль Курбедінов.

«Орієнтовно о 14:30 будуть проходити суди щодо обрання запобіжного заходу п’ятьом затриманим вчора в Кам'янці і Строгановці кримським татарам», – написав Курбедінов.

12 жовтня у Криму пройшли обшуки в будинках кримських татар. Адвокати кримських татар і російські ЗМІ повідомили про п'ять таких обшуків, зокрема в населених пунктах Кам’янка та Строгонівка. За попередніми даними, обшуки здійснювали у помешканнях Рустема Ісмаїлова, Узаіра та Теймура Абдуллаєвих, Еміля Джемадінова та Айдера Саледінова.

Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що затриманим в Криму висунули підозру за статтею «про тероризм».

Пізніше російські ЗМІ з посиланням на силовиків, повідомили про «ліквідацію кримського осередку «Хізб ут-Тахрір».

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список 15 об’єднань, названих «терористичними».

Після анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, кримськотатарських активістів і членів Меджлісу. Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуваннями громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск на нього.

XS
SM
MD
LG