Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко назвав резолюцію ПАРЄ щодо України перемогою дипломатії


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко назвав резолюцію ПАРЄ щодо України перемогою дипломатії на шляху боротьби проти агресії Росії щодо України. Про це йдеться на сторінці президента у Facebook.

«ПАРЄ вперше визнала Росію країною-агресором, закликала її вивести свої війська і припинити військову підтримку бойовиків та чітко підтвердила беззаперечну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, включаючи Крим. Це є спільна перемога української дипломатії, депутатів Верховної Ради України та проукраїнської міжнародної коаліції», – написав Порошенко.

Також Порошенко назвав передчасними заяви про відновлення повноважень російської делегації в ПАРЄ.

«Вважаю передчасним порушення питання про відновлення повноважень російської делегації в ПАРЄ до повного припинення російської агресії та брутального порушення основоположних норм міжнародного права, в тому числі Ради Європи, а також повного відновлення територіальної цілісності України», – сказав Порошенко.

Раніше президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт висловив жаль через відсутність російської делегації у ПАРЄ.

Російську делегацію позбавили права голосу і виключили з керівних органів ПАРЄ у квітні 2014 року, після анексії Криму. У відповідь російська делегація відмовилася брати участь у роботі асамблеї.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила дві резолюції щодо України – про наслідки російської агресії та про права людини на українських територіях, непідконтрольних Києву. Зокрема було ухвалено рішення продовжити покарання для делегації Росії щодо її участі у сесії. У назві резолюції про наслідки російської агресії слова «конфлікт в Україні» замінили на «російську агресію в Україні». Також з ініціативи української делегації у тексті резолюції з’явився абзац про засудження виборів до Держдуми Росії в окупованому Криму. ПАРЄ також висловила стурбованість порушеннями режиму припинення вогню на Донбасі, забороною Меджлісу в Криму, перешкодами для роботи правозахисників і преси.

XS
SM
MD
LG