Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко розповів Меркель про ситуацію на Донбасі


Анґела Меркель і Петро Порошенко
Анґела Меркель і Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель обговорили телефоном ситуацію на Донбасі.

«Петро Порошенко проінформував про збільшення кількості обстрілів з боку російських бойовиків, особливо у нічний час. Він також наголосив на важливості розміщення постійних пунктів спостереження ОБСЄ у районах розведення військ», – повідомили в Адміністрації президента України за підсумками розмови Порошенка і Меркель 13 жовтня.

За інформацією української сторони, український та німецький лідери обговорили питання пришвидшення надання громадянам України безвізового режиму з ЄС та ратифікації Угоди про асоціацію. Меркель та Порошенка домовилися провести тристоронню телефонну конференцію між лідерами України, Німеччини і Франції у найближчі дні.

Раніше у четвер президент України Петро Порошенко мав телефонну розмову з президентом Франції Франсуа Олландом і дипломатичним радником канцлера Німеччини Крістофом Хойзгеном. Порошенко заявив про погіршення безпекової ситуації на Донбасі і збільшення кількості обстрілів з боку підтримуваних Росією бойовиків.

12 жовтня президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін під час телефонної розмови дійшли згоди, що саміт у «нормандському форматі» був би конструктивним і корисним для вирішення кризи на сході України. Водночас конкретного рішення про проведення цього саміту сторони не ухвалили.

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще з вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі так і не досягли. Востаннє називали можливу дату й місце такого саміту – 19 жовтня у Берліні. Але підтверджень цього немає.

Київ заявляє, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначала б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань.

XS
SM
MD
LG