Доступність посилання

ТОП новини

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ назвала пріоритетними справи журналістів Сущенка і Семени


Дуня Міятович
Дуня Міятович

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович назвала пріоритетними у своєму порядку денному справи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени. Про це йдеться у повідомленні представництва за підсумками 4-денного візиту Міятович до Києва.

«Я отримую щораз більше повідомлень про погрози на адресу журналістів, особливо в Інтернеті, і особливо щодо тих, хто бере участь в журналістських розслідуваннях. Утиски і маркування журналістів як зрадників неприйнятне в демократичному суспільстві, і це фактично обмежує представників засобів масової інформації у виконанні їхньої роботи», – заявила Міятович.

Вона закликала владу активізувати свої зусилля, щоб покласти край безкарності за злочинам, вчиненим стосовно журналістів.

Міятович також заявила, що змогла зустрітися під час візиту до України з парламентаріями, журналістами, дипломатами, водночас, висловивши жаль, що не змогла потрапити до Криму та на схід України.

Напередодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін за підсумками зустрічі з Міятович заявив про системні утиски свободи слова та прав журналістів в анексованому Росією Криму, на вимушеному закритті усіх незалежних ЗМІ, переслідуванні іншодумців. Також він заявив, що звільнення заарештованого в Росії українського журналіста Романа Сущенка має бути пріоритетом, а прикладом застосування репресій проти вільнодумців назвав відкриття кримінальної справи проти журналіста Миколи Семени.

Кореспондента українського державного інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка затримали в Москві 30 вересня. Наступного дня Лефортовський суд Москви арештував його. ФСБ Росії звинуватила його у шпигунстві і заявила, що він є «співробітником Головного розвідувального управління Міноборони України». Міноборони цю заяву заперечило. Сущенко провини не визнає.

У квітні ФСБ провела обшуки у низки кримських журналістів. Проти Миколи Семени було порушено кримінальну справу за нібито заклики до порушення територіальної цілісності Росії з використанням ЗМІ. Справа була порушена через публікацію нібито його статей на сайті «Крим.Реалії».

XS
SM
MD
LG