Доступність посилання

ТОП новини

Повний контроль Києва над кордоном можливий після виконання політичних пунктів «Мінська» – посол Росії в ОБСЄ


©Shutterstock
©Shutterstock

Росія наполягає на виконанні політичних пунктів Мінських домовленостей Києвом, після чого можна буде говорити про повне відновлення контролю над кордоном. Про це йдеться в оприлюдненому МЗС Росії тексті виступу на засіданні постійної Ради ОБСЄ у Відні постійного представника Росії в організації Олександра Лукашевича.

«Необхідно узгодити модальності місцевих виборів на Донбасі і оформити їх за українським законодавством. Потрібно ухвалити закон про постійний особливий статус. Забезпечити амністію у зв'язку з подіями на Південному Сході. Нарешті, провести конституційну реформу… Тільки після їхньої реалізації можливе відновлення контролю центральної влади над кордоном», – заявив Лукашевич.

Таким чином він повторив те, що визначено мінськими домовленостями: повернення Україні контролю за кордоном може початися тільки наступного дня після місцевих виборів, а завершитися лише після повного врегулювання і за умови конституційних змін.

Лукашевич також висловив сумнів у бажанні офіційного Києва повністю виконувати Мінські угоди.

«Ми чули висловлювання високопоставлених українських політиків, які свідчать про небажання виконувати зобов’язання – вигадуються відсутні в «Комплексі заходів» умови для проведення виборів на Донбасі, ставиться під сумнів необхідність надання Донбасу особливого статусу», – заявив Олександр Лукашевич.

За його словами, Росія не бачить альтернативи «Мінську».

«Жодного плану «Б» не існує. Мінські домовленості – це не поразка і не капітуляція України, як намагаються подавати націоналісти, а її порятунок, можливість забезпечити національне примирення і порозуміння між усіма фракціями українського суспільства, між усіма регіонами України. Однак поки в Києві будуть намагатися прикривати всі численні внутрішні проблеми так званою «російською агресією», рухатися вперед буде складно», – заявив постійний представник Росії в ОБСЄ.

Напередодні міністр закордонних справ Німеччини, чинний голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що наразі говорити про наявність умов для проведення виборів на Донбасі не можна. Водночас, за його словами, сторони мають продовжити переговорний процес для створення таких умов.

11 жовтня президент Франції Франсуа Олланд на засіданні ПАРЄ теж повторив пункти мінських угод, сказавши, що місцеві вибори на окупованій частині Донбасу мають відбутися раніше, ніж повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном, яке, за його словами, є завершенням мирного процесу.

Заступник голови Верховної Ради України, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко у відповідь заявила тоді, що Київ наполягає на гарантуванні безпеки на сході України, звільненні заручників і контролі спостерігачів ОБСЄ за кордоном із Росією до проведення виборів на Донбасі.

XS
SM
MD
LG