Доступність посилання

ТОП новини

Нове дослідження «Левада-центру»: у Росії зменшується довіра населення до держструктур


Жителі Росії за останній рік стали менше довіряти майже усім державним структурам – за винятком особисто президента Володимира Путіна, армії і ФСБ. Рейтинги уряду Росії, Держдуми Росії і Ради федерації Росії впали майже вдвічі. Такі дані останнього опитування громадської думки, організованого «Левада-центром» 23-26 вересня 2016 року. Дослідження проводилося в 137 населених пунктах з 48 регіонів країни, опитали 1600 осіб у віці 18 років і старше вдома у кожного респондента методом особистого інтерв'ю. Результати опитування в інтерв'ю для Радіо Свобода прокоментувала аналітик «Левада-центру» Наталя Зоркая.

Наталя Зоркая
Наталя Зоркая

– Висока довіра висловлюється насамперед до збройних сил, оскільки, звичайно, посткримська пропагандистська кампанія «ворожого оточення», «загрози нападу на Росію», «зазіхання на цілісність Росії», весь репертуар того, що ллється на людей з телевізорів, зрозуміло, сприяє тому, що інститут армії, який і так користується завжди досить високою довірою як якогось символічного авторитету, стає ще вищим.

– Такі дані свідчать, що загальний настрій людей – «Якщо завтра війна»?

– Наші дані говорять, що страх перед війною, швидше, досить високий і люди не хочуть війни.

Войовнича риторика, яка не тільки не вщухає, але останнім часом значно посилилася, знаходить відгук у масовій свідомості

Інша справа, що войовнича риторика, яка не тільки не вщухає, але останнім часом значно посилилася, знаходить відгук у масовій свідомості. І все це, звичайно, є продовженням «посткримського синдрому». Але це не означає, що люди хочуть цього.

– А чи не дивно те, що люди сприймають армію і держбезпеку Росії як владну силу, а не як виключно виконавчі органи?

– А чи не дивно, що наші люди так взагалі сприймають всю державу – не як орган, який повинен служити суспільству, а як те, чому люди повинні підкорятися?

Росіяни живуть в переважній більшості за моделлю пристосування до державного тиску, контролю і насильства

Росіяни живуть в переважній більшості за моделлю пристосування до державного тиску, контролю і насильства. І в цій ситуації все частіше силові відомства, з одного боку, людей лякають, а з іншого боку, люди бачать, що будь-яка спроба якогось активного протистояння сформованої ситуації може бути покарана. Тобто живуть за моделлю – краще не стикатися ні з ким, краще не висовуватися, бо це загрожує покаранням, загрожує твоїй власній безпеці. Тому ми живемо зараз в такій країні, де, в принципі, люди довіряють і відповідають тільки за найбільш вузьке коло близьких їм людей і не в змозі брати на себе відповідальність або зважитися на якісь дії, що виходять за це коло, які допомагали б якось змінювати своє положення. Це питання вже активності, готовності діяти, солідаризуватися і так далі.

Суспільство придушене повністю

Тобто – суспільство придушене повністю.

– Рано чи пізно розчарування в тому, що відбувається в країні і в різних гілках влади, якщо міркувати логічно, може позначитися і на рейтингу голови держави?

– Так. Власне, ми цей тренд зараз починаємо вловлювати, поки, може, зарано робити висновки, тому що цифри коливаються, але все одно помітний деякий спад. І потім важлива тенденція! Ось за цими останніми даними, якщо ми подивимося на динаміку довіри саме до політичних інститутів, то раніше все-таки довіра до президента була захмарною і дуже сильною, вона не повторювала динаміку коливань довіри до інших інститутів влади. Так було до якогось періоду, до «тандему Путін – Медведєв», я б так сказала, до моменту, коли вони почали йти синхронно, змінюватися. А тепер ми бачимо різке падіння, за винятком довіри до президента, довіри до всіх політичних інститутів влади – до парламенту, до уряду, до місцевої влади, до губернаторів. Рейтинг «довіри» ми замірюємо тільки два рази на рік, тому ці криві умовні, і ми можемо говорити про якісь точки, в яких ми міряємо ці зміни.

Володимир Путін
Володимир Путін

Йде дуже сильне падіння довіри як до уряду, так і до прем'єр-міністра, до місцевої влади, до губернаторів

Наші тренди схвалення різних інститутів влади більш моніторингового характеру показують абсолютно ту ж тенденцію: йде дуже сильне падіння довіри як до уряду, так і до прем'єр-міністра, до місцевої влади, до губернаторів.

Люди зараз дуже сильно почали звертати увагу на наслідки кризи

Це розчарування, повернення до реальності в якомусь сенсі, тому що люди зараз дуже сильно почали звертати увагу на наслідки кризи, кажуть про це, побоюються цього. Це повернення до реальності після анексії Криму відбулося вже минулого року, і воно починає позначатися, звичайно, на ставленні до всіх інститутів.

– РПЦ сприймається теж як гілка влади. Так чим пояснити падіння її популярності? Тим, що, може, церква стала майже щодня втручатися в усі сфери життя людей, які її не стосуються?

– Я б розглядала це все-таки як якийсь загальний тренд. Все це йде в зв'язці. Якщо висмикувати один інститут влади із загального дослідження, то там не видно всю картину.

Взагалі умовне наше «суспільство» починає відчувати, що все, що відбувалося в сфері політики, зовнішньої і внутрішньої, ідеології, повернення всіх цих радянських і ще, дійсно, самодержавних, тоталітарних цінностей, – заводить країну в глухий кут.

Менше довіряти стали всім

З цим і пов'язано, мені здається, саме падіння повної довіри в цілому до всіх інститутів влади. Насправді, менше довіряти стали всім. Просто там виділяються тільки армія і силові відомства – у них менш значне падіння. Але загальна тенденція – одна.

Повний текст матеріалу​ на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG