Доступність посилання

ТОП новини

У Швейцарії відбудуться переговори щодо конфлікту в Сирії


Руїни в Алеппо
Руїни в Алеппо

У швейцарському місті Лозанна на суботу заплановане проведення дипломатичних переговорів щодо врегулювання конфлікту в Сирії. Очікується, що 15 жовтня держсекретар США Джон Керрі зустрінеться з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, представниками низки держав регіону (Туреччини, Саудівської Аравії і Катару) і високопосадовцями ООН, зокрема посланцем організації у Сирії Стефаном де Містурою.

Запланована також участь міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Джавада Заріфа. Офіційний представник США заявив журналістам, що будуть також посадовці Єгипту, Іраку і Йорданії.

Напередодні переговорів очільник російського МЗС Сергій Лавров заявив, що не має «особливих очікувань» щодо цих дипломатичних зусиль.

Один з представників делегації США, яка супроводжує Джона Керрі, заявив, що метою переговорів є вивчення варіантів припинення конфлікту, недопущення негативного впливу на хід переговорів і відновлення нетривалого перемир’я, що було порушене минулого місяця.

9 вересня Росія і США досягли зі сторонами конфлікту угоди про перемир'я, але режим припинення вогню був порушений 19 вересня після нападу на гуманітарну колону в провінції Алеппо. США звинуватили в причетності до атаки на конвой російських військових і перервали співпрацю з Москвою щодо врегулювання сирійського конфлікту.

Росія почала брати участь у сирійському конфлікті понад рік тому, допомагаючи авіаударами сирійським урядовим військам. США і європейські держави підтримують повстанців, які воюють проти президента Сирії Башара Асада.

XS
SM
MD
LG