Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликав Верховну Раду ухвалити закон про спецконфіскацію


Порошенко закликав Верховну Раду ухвалити закон про спецконфіскацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Президент України Петро Порошенко закликав депутатів Верховної Ради якнайшвидше ухвалити закон про спецконфіскацію. Про це глава держави заявив, відповідаючи на запитання журналістів у Харкові 15 жовтня.

«Шановні народні депутати, я наголошую як президент і як головнокомандувач: (потрібно – ред.) знайти і внести такі зміни, які ви вважаєте за потрібне, провести консультації між політичними силами, але ухвалити рішення щодо спецконфіскації, оскільки це інструмент фінансування, зокрема, і оборонного замовлення», – вказав Порошенко.

На погляд президента, «будь-які ухиляння від цього процесу будуть означати, що ми працюємо на злочинців, які вкрали і вивели з України величезні кошти за різними схемами».

Серед інших законів, які необхідно ухвалити, Порошенко назвав акти, присвячені формуванню Вищої ради правосуддя, яка дозволить запуск повного реформування і перезавантаження судової системи. Також серед пріоритетних президент вказав закони, які поліпшуватимуть інвестиційний клімат і сприятимуть децентралізації.

Верховна Рада кілька разів упродовж 2016 року не змогла включити до порядку денного своєї роботи законопроект про спецконфіскацію.

Законопроект, зокрема, у Цивільному кодексі України пропонує встановити, що право власності припиняється в разі стягнення необґрунтованих активів у дохід держави. Автори законопроекту зазначали, що ухвалення документа дозволить повернути в бюджет кошти, незаконно набуті корупціонерами, а також запобігти вчиненню ними нових злочинів з використанням таких активів.

Перед цим, у червні, Рада не змогла внести до порядку денного ще один законопроект № 4811, хоча комітет парламенту з питань національної безпеки й оборони рекомендував ухвалити за основу і в цілому цей законопроект, що, за його даними, дозволить повернути до державного бюджету арештовані кошти режиму Віктора Януковича і спрямувати їх на забезпечення державного оборонного замовлення.

Цей законопроект був розроблений групою народних депутатів на заміну законопроекту № 4057 про спецконфіскацію, який у квітні комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував зняти з розгляду як такий, що може порушити презумпцію невинуватості.

XS
SM
MD
LG