Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура: розслідування депортації 1944-го приведе до визнання геноциду кримських татар


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У прокуратурі Автономної Республіки Крим заявляють, що розслідування депортації кримських татар у 1944 році у кінцевому результаті приведе до визнання геноциду кримськотатарського народу. Таку думку в ранковому ефірі Радіо Крим.Реалії висловив заступник прокурора АР Крим Микола Іванець.

«Після збору доказів буде призначена історико-демографічна експертиза. Таку експертизу проводили у кримінальній справі стосовно геноциду українського народу, а зараз активно йде розслідування того факту, який був в 1944 році», – сказав він.

Зі свого боку, експерт «Кримськотатарського ресурсного центру» Борис Бабин заявив, що з правової точки зору депортація – це тільки початок геноциду, останні етапи якого відбувалися відносно недавно.

«Депортація 1944 року сама по собі – це лише початок злочину, який мав тривалий характер. Геноцид має на меті знищення або обмеження якоїсь етнічної групи, це обмеження або знищення почалося в 1944 році і закінчилося приблизно в 80-х роках 20 століття, коли почалося повернення кримських татар до Криму», – зазначив він.

Прокуратура Автономної Республіки Крим почала розслідування кримінального провадження за фактом насильного виселення радянською владою кримськотатарського й інших корінних народів з півострова.

У кримській прокуратурі, яка після російської анексії півострова переїхала на материкову частину України, склали реєстр зі 160 людей, яких особисто й членів їхніх сімей примусово переселяли у 1944 році з Криму. Їх планують допитати як потерпілих.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG