Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: голови МЗС закликали посилити тиск на Росію через її дії в Сирії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кілька міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу, що зібралися на засідання Ради ЄС у Люксембурзі, закликали посилити тиск на Росію через її дії в Сирії, як і на сам сирійський режим та інших його союзників, зокрема, на Іран.

Голова МЗС Франції Жан-Марк Еро перед початком зустрічі заявив, що на ній розглянуть усі можливості далі посилити тиск і на президента Сирії Башара аль-Асада, і «на його союзників».

Він також наголосив, що «треба сказати чітко: Росія разом із режимом Башара аль-Асада здійснює логіку руйнування».

Голова МЗС Великої Британії Боріс Джонсон заявив, що на зустрічі будуть обговорювати, як «посилити тиск на режим аль-Асада і на його ляльководів у вигляді влади Росії і, звичайно, на іранців».

Він нагадав, що стосовно Дамаска вже існують економічні санкції, також здійснюється й великий економічний тиск. При цьому він наголосив, що «рішення щодо майбутнього порятунку Алеппо може ухвалити режим Асада, а перш за все росіяни».

Голова МЗС Швеції Марґот Вальстрем теж висловила думку, що питання про санкції щодо Росії буде порушене на зустрічі міністрів.

«Ми вже маємо санкції щодо Сирії, але до санкційного списку ми додамо й імена росіян. Думаю, це будуть обговорювати», – сказаоа вона.

При цьому Вальстрем наголосила: «Важливо, що ЄС тримається разом, що ми маємо єдність, особливо з таких питань, (як санкції – ред.) інакше це спрацює проти нас».

Натомість голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що не вважає, що якісь довготривалі санкції можуть поліпшити гуманітарне становище цивільних сирійців. «Тому я не єдиний, хто в цьому випадку дуже скептично ставиться до санкцій», – сказав він.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні перед початком зустрічі заявляла, що питання про санкції щодо Росії через її дії в Сирії не пропонувала до розгляду жодна країна Євросоюзу. За її словами, про це багато говорять у засобах інформації, але не на зустрічах міністрів.

«На жодній нашій зустрічі цього питання (санкцій щодо Росії – ред.) не порушувала жодна країна-член. Але ми маємо санкції проти сирійського режиму, і, звичайно, дискусії про це можуть відбутися», – сказала вона.

Моґеріні також додала, що ЄС, крім санкцій, має й інші інструменти здійснення тиску. Тому, за її словами, варто поєднувати всі такі можливості.

У неділю про можливість нових санкцій для тиску на владу Сирії і на Росію заявили голова МЗС Великої Британії Боріс Джонсон і державний секретар США Джон Керрі.

Перед тим, у суботу, канцлер Німеччини Анґела Меркель, за повідомленням, закликала Європейський союз запровадити нові санкції проти Росії через її дії в Сирії. Німецький щоденник Frankfurter Allgemeine Zeitung, посилаючись на джерела в її оточенні, повідомив тоді, що це питання мають обговорювати на зустрічі Європейської ради (саміті ЄС) у четвер і п’ятницю.

Останнім часом на Заході почали закликати до нових санкцій проти Росії через її дії в Сирії, де Москва бере участь у громадянській війні на боці режиму Дамаска. При цьому, попри заявлену мету російських повітряних ударів – боротися проти екстремістського угруповання «Ісламська держава», – більшість цих ударів Росія завдає по інших супротивниках режиму, в тому числі по тих угрупованнях, що мають підтримку Заходу й арабського світу. А внаслідок російських і сирійських урядових повітряних ударів по «повстанській» частині міста Алеппо, в першу чергу по об’єктах міської інфраструктури, останніми тижнями там загинули й сотні цивільних мешканців.

Захід раніше наклав на Росію кілька пакетів санкцій через її агресію проти України – окупацію Криму і втручання на Донбасі.

XS
SM
MD
LG