Доступність посилання

ТОП новини

ЄС визнав, що повітряні удари авіації Сирії й Росії по Алеппо можуть становити воєнні злочини


Добровольці розбирають завали на місці нового повітряного удару по «повстанській» частині Алеппо, 17 жовтня 2016 року
Добровольці розбирають завали на місці нового повітряного удару по «повстанській» частині Алеппо, 17 жовтня 2016 року

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу, що зібралися на засідання Ради ЄС у Люксембурзі, рішуче засудили повітряні удари авіації влади Сирії й Росії по цивільних цілях у сирійському місті Алеппо й заявили, що ці удари можуть становити воєнні злочини.

Як мовиться в заяві від імені всіх 28 країн-членів ЄС, від початку наступу на Алеппо сил режиму президента Сирії Башара аль-Асада і його союзників, у першу чергу Росії, «інтенсивність і масштаб повітряних бомбардувань східної частини Алеппо стали очевидно непропорційними».

У перебігу наступу відбуваються «цілеспрямовані удари по лікарнях, медичному персоналові, школах і життєво важливій інфраструктурі, а також використовуються «бочкові бомби» (імпровізовані бомби великої потужності – ред.), касетні бомби і хімічні озброєння», мовиться в заяві.

Перед початком засідання кілька міністрів закликали посилити тиск на Росію через її дії в Сирії, як і на сам сирійський режим та інших його союзників, зокрема, на Іран. Але верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні перед початком зустрічі заявляла, що питання про санкції щодо Росії через її дії в Сирії не пропонувала до розгляду жодна країна Євросоюзу.

У неділю про можливість нових санкцій для тиску на владу Сирії і на Росію заявили голова МЗС Великої Британії Боріс Джонсон і державний секретар США Джон Керрі.

Перед тим, у суботу, канцлер Німеччини Анґела Меркель, за повідомленням, закликала Європейський союз запровадити нові санкції проти Росії через її дії в Сирії. Німецький щоденник Frankfurter Allgemeine Zeitung, посилаючись на джерела в її оточенні, повідомив тоді, що це питання мають обговорювати на зустрічі Європейської ради (саміті ЄС) у четвер і п’ятницю.

Останнім часом на Заході почали закликати до нових санкцій проти Росії через її дії в Сирії, де Москва бере участь у громадянській війні на боці режиму Дамаска, а також проти влади Сирії через бомбардування Алеппо. Це бомбардування також уже не раз називали можливим воєнним злочином. Унаслідок російських і сирійських урядових повітряних ударів по «повстанській» східній частині міста Алеппо, в першу чергу по об’єктах міської інфраструктури, останніми тижнями там загинули й сотні цивільних мешканців.

XS
SM
MD
LG