Доступність посилання

ТОП новини

Британія: рішення закрити рахунки російського RT ухвалив банк, а не влада


У владі Великої Британії заявили, що рішення закрити банківські рахунки російського прокремлівського пропагандистського телеканалу RT самостійно ухвалив банк, у якому ці рахунки відкриті, а уряд країни не має до цього стосунку.

Як заявила в Лондоні речниця прем’єр-міністра Великої Британії, слова якої наводить російське агентство «ТАСС», тільки банк сам вирішує, кому надавати послуги.

Так само, пише російське агентство, в Міністерстві фінансів Великої Британії теж підтвердили, що ні про які нові «санкції» проти Росії не йдеться, а такі рішення щодо рахунків ухвалюють самі банки.

Тим часом у Міністерстві закордонних справ Росії в Москві заявили, що вважають закриття рахунків російського телеканалу «грубим порушенням засадничих принципів свободи слова і преси» і будуть вимагати офіційних пояснень від британської влади.

Про закриття рахунків RT у Великій Британії заявляла раніше в понеділок головний редактор телеканалу Маргарита Симоньян. Пізніше з’ясувалося, що власне закриття ще немає, а банк NatWest, у якому відкриті ці рахунки, лише попередив, що доступ до них закриють у середині листопада, а самі рахунки закриють до середини грудня, повернувши каналові залишки на них, у зв’язку з рішенням банку припинити співпрацю з каналом без пояснення причин. Таким чином, канал може вільно продовжити діяльність у Британії, відкривши нові рахунки в іншому банку.

Російська телемережа RT, що діє багатьма мовами в багатьох країнах світу, називає себе незалежною від Кремля, але повністю повторює його позицію і пропаганду, отримуючи на це державне фінансування. Такі дії каналу вже викликали засудження в низці країн.

Зокрема, у Великій Британії тамтешній медіа-регулятор Ofcom уже не раз визнавав порушення правил телемовлення з боку RT – за даними щоденника The Times, у 15 випадках, – а у вересні повідомив, що проведе чергову перевірку каналу за підозрою в передачі неправдивої інформації.

XS
SM
MD
LG