Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі знову оскаржили в суді передання УПЦ (МП) будинку органної зали


Орган був створений спеціально для цієї будівлі, спершу зведеної як церква
Орган був створений спеціально для цієї будівлі, спершу зведеної як церква

У Дніпрі передання Будинку органної та камерної музики Українській православній церкві (Московського патріархату) знову почали оскаржувати в суді, повідомив на прес-конференції позивач, керівник громадської організації «Справа принципу» Олександр Гуміров.

За його словами, Центральний районний суд міста Дніпра узяв до розгляду позовну заяву щодо визнання недійсною довіреності, за якою будівлю органного залу з унікальним органом було передано УПЦ (МП).

Позивач вважає, що передання будівлі органної зали на баланс єпархії УПЦ (Московського патріархату) відбулося з низкою порушень, зокрема, мирова угода між облрадою, тодішнім балансоутримувачем споруди, та церквою була підписана без скликання сесії облради. Як зазначив Гуміров, його позов має на меті «повернути органний зал територіальній громаді».

В УПЦ (МП) поки цю заяву не коментували. Водночас раніше у Дніпропетровській єпархії церкви заявляли, що мають право на будівлю органної зали, адже та первісно була збудована як церква.

За мировою угодою, впродовж 10 років для органу мають знайти інше приміщення.

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку 20-го століття. Православній громаді споруда належала понад десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-і там облаштували концертну залу з унікальним органом.

4 березня 2011 року керуючий Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП) митрополит Іриней повідомив, що приміщення органної зали за рішенням суду перейшло в управління церкви. Представники влади тоді повідомили про можливе перенесення органу в іншу будівлю. Однак, за висновком фахівців німецької компанії «Зауер», які збудували орган, у будь-якому іншому приміщенні безцінний музичний інструмент втратить своє звучання.

Будинок органної та камерної музики було передано церкві відповідно до мирової угоди, затвердженої господарським судом області, між облрадою та релігійною громадою Свято-Миколаївського храму парафії Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП).

У червні 2011 року Апеляційний господарський суд Дніпропетровська вже відхилив апеляцію Дніпропетровської єпархії УПЦ Київського патріархату на рішення щодо передання Будинку органної та камерної музики у власність УПЦ (Московського патріархату).

XS
SM
MD
LG