Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан: суд у справі про напади в Актобе відбуватиметься у закритому режимі


Судовий процес у справі про збройні напади в Актобе на північному заході Казахстану, скоєні 5 червня, відбуватиметься в закритому режимі. Як повідомляє кореспондент Казахстанської служби Радіо Свобода (Радіо Азаттик) із суду, про таке рішення на попередньому слуханні справи 18 жовтня повідомив суддя Ахметкалі Молдагалієв.

Він додав, що причини закритого засідання будуть оголошені пізніше.

Процес щодо обвинувачених в причетності до нападу 5 червня в Актобе відбувається в спеціалізованому міжрайонному суді у кримінальних справах.

У будівлі суду в Актобе посилені заходи безпеки, територія навколо суду оточена. Представники ЗМІ спостерігали за ходом попередніх слухань з окремої кімнати з монітором. Коли суддя оголошував склад суду, називав імена підсудних й інкриміновані їм злочини, на моніторі зник звук, залишилися лише зображення.

Поряд із будівлею суду в день попередніх слухань перебували родичі підсудних. Вони відмовилися давати будь-які коментарі журналістам.

Фігурантами кримінальної справи є 29 осіб. Дев’ятьох підсудних обвинувачують у тероризмі, вбивстві, організації й участь в терористичній групі, незаконному володінні і застосуванні зброї. 18 осіб звинувачують у не повідомленні про планований злочин, двох – у приховуванні злочину. Інтереси підсудних представляють 27 адвокатів. Потерпілими у справі проходять 88 людей, 48 – свідки.

За даними влади Казахстану, у червні в місті Актобе група з 25 осіб здійснила низку нападів, унаслідок яких загинули п’ять цивільних людей і троє казахстанських силовиків. 18 членів цієї групи вбили, сімох заарештували.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що напади скоїли послідовники салафізму, фундаменталістського, ультра-консервативного руху в ісламі.

XS
SM
MD
LG