Доступність посилання

ТОП новини

Оліфер: Україна перед самітом у Берліні називає безпеку пріоритетною для реалізації «Мінська»


Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 17 жовтня 2016 року
Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 17 жовтня 2016 року

Представництво України у Тристоронній контактній групі зі врегулювання ситуації на Донбасі напередодні зустрічі лідерів «нормандської четвірки» у Берліні, запланованої на 19 жовтня, наполягає на пріоритетності питання безпеки в імплементації Мінських угод. Про це у Facebook повідомила речниця представника України у контактній групі, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер за підсумками відеоконференції Тристоронньої контактної групи за участю представників бойовиків.

«Йдеться про повне припинення вогню, закриття кордону, виведення іноземних військових підрозділів і озброєнь, вихід СММ ОБСЄ на непідконтрольну Україні частина українсько-російського кордону. Ми підкреслюємо: це вкрай важливо напередодні завтрашньої зустрічі лідерів країн нормандської четвірки в Берліні», – написала Оліфер.

Вона заявила, що представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» не виконують у повній мірі рамкове рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів. «Зі свого боку, Україна послідовно виконує взяті на себе зобов’язання і сподівається на дотримання взятих на себе зобов’язань з боку Російської Федерації та ОРДЛО. Також ми наполягаємо на постійному моніторингу СММ ОБСЄ в місцях розведення сил і засобів», – написала Оліфер.

За її словами, під час відеоконференції українська сторона особливо звернула увагу на положення Меморандуму від 19 вересня 2014 року, який, серед іншого, передбачає контроль України за Дебальцевим. «У тому числі, цим документом передбачено зупинку підрозділів сторін на лінії зіткнення, яка склалася станом на 19 вересня 2014 року, що був порушений з боку ОРДЛО. Також представниками окремих районів Донецької та Луганської областей не виконаний пункт, де чітко вказано заборону на розміщення важких озброєнь і військової техніки в районі населених пунктів Комсомольське, Кумачове, Новоазовськ, Саханка», – заявила Оліфер.

Представники бойовиків відеоконференцію не коментували.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську заплановане на 26 жовтня.

21 вересня у Мінську учасники Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування – Петрівському, Золотому та Станиці Луганській. Відведення підрозділів сторін збройного конфлікту на Донбасі відбулося у Золотому та у Петрівському. За процесом відведення мають спостерігати представники ОБСЄ. У Петрівському і Золотому вже повідомляли про відведення сил. Строки відведення у Станиці Луганські відведення перенесли.

XS
SM
MD
LG