Доступність посилання

ТОП новини

Меркель закликала на «нормандському» саміті «безжалісно» оцінити становище на Донбасі


Анґела Меркель, архівне фото
Анґела Меркель, архівне фото

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що під час саміту в «нормандському форматі» в Берліні в середу ввечері буде йтися про «підбиття підсумків, просто безжалісне, щодо того, де ми зараз перебуваємо» у виконанні мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

За її словами, цей процес зазнає перешкод у багатьох моментах – і в питанні припинення вогню, і в політичних питаннях, і в гуманітарних питаннях. Тому, сказала Меркель, після дбайливого обмірковування і багатьох розмов із експертами «було вирішено, що ми маємо вичерпати всі можливості для того, щоб спробувати досягти поступу».

При цьому канцлер наголосила: «Звичайно, від завтрашньої зустрічі не варто чекати ні на яке диво. Але переговори завжди важливі, навіть коли ми дуже різко обмінюємося думками».

Крім того, додала Анґела Меркель, у перебігу зустрічі вона і президент Франції Франсуа Олланд будуть також говорити з президентом Росії Володимиром Путіним про дії його країни в Сирії, де через бомбардування сирійською урядовою і російською авіацією інфраструктури міста Алеппо гинуть усе нові цивільні мешканці.

Раніше у вівторок усі чотири країни «нормандського формату» – Україна, Німеччина, Франція і Росія – підтвердили, що їхні керівники проведуть увечері 19 жовтня саміт у Берліні, присвячений у першу чергу врегулюванню на окупованій частині Донбасу.

При цьому президент України Петро Порошенко вже теж заявляв, що українська сторона не очікує від цих переговорів значного прориву.

Раніше президент Росії заявляв, що саміт у «нормандському форматі» буде можливий тільки в разі, якщо на ньому буде перспектива «закріпити домовленості», яких можуть досягти помічники чотирьох лідерів. Москва заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань. Київ натомість наголошує, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначила б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Наприкінці минулого тижня заступник голови адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявляв, що керівники Франції та Німеччини погодилися на ідею створити «дорожню карту» виконання мінських угод, яка передбачала б чітку послідовність безпекових кроків для припинення бойових дій на Донбасі.

XS
SM
MD
LG