Доступність посилання

ТОП новини

Рада ввела призначення дострокової пенсії безпосереднім учасникам бойових дій на Донбасі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада ввела призначення безпосереднім учасникам бойових дій на Донбасі дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років, за наявності страхового стажу не менше ніж 25 років для чоловіків і не менше ніж 20 років для жінок. За ухвалення в цілому законопроекту № 3252 проголосували 237 депутатів за мінімально необхідних 226.

Крім того, право на пенсію із зниженням пенсійного віку на 5 років (тобто чоловіки після досягнення 55 років, жінки – після досягнення віку від 50 до 55 років) мають: дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки військовослужбовців, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків).

Як зазначають автори документу в пояснювальній записці, враховуючи вік військовослужбовців, які безпосередньо беруть участь в бойових діях на Донбасі, право на пенсію із зниженням пенсійного віку матимуть близько 500 осіб на рік із видатками близько 12 мільйонів гривень на рік.

Раніше сьогодні Верховна Рада зрівняла пенсії військовослужбовців строкової служби (членів їхніх сімей) та військових, які отримали інвалідність (членів їхніх сімей), а також членів сімей загиблих під час бойових дій на Донбасі.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці». Від квітня 2014 року на Донбасі, за даними ООН, загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG