Доступність посилання

ТОП новини

Обама: США й Італія підтвердили важливість збереження санкцій щодо Росії через Україну


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Президент США Барак Обама заявив після зустрічі з прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці у Вашингтоні, що обидві сторони підтвердили важливість збереження санкцій щодо Росії, запроваджених через її агресію проти України.

Як сказав Обама на спільній із Ренці прес-конференції, «ми обговорили нашу спільну стурбованість щодо становища в Україні і важливості збереження санкцій – у тому числі санкцій ЄС, – доки і Росія, і Україна не виконають своїх зобов’язань за мінськими домовленостями».

«Ми сповнені рішучості співпрацювати з «нормандською групою» на дипломатичному фронті, щоб досягти цієї мети», – додав він.

Президент США нагадав: «Виклик, який постав перед нами щодо Росії, значною мірою зосереджений на агресії Росії в кількох специфічних місцях світу». За його словами, йдеться про агресію Росії проти Грузії 2008 року, проти України, де США разом із європейцями намагалися стати посередниками і прийшли до мінських домовленостей про мирне вирішення цих питань, а також у Сирії.

Італія належить до тих кількох країн-членів Європейського союзу, де ведеться найбільше мови про можливість скасувати санкції щодо Росії, накладені через її агресію проти України на частині Донбасу, і без урегулювання в тому регіоні. Офіційна позиція Євросоюзу наразі далі полягає в тому, що ці санкції мають лишатися до повного виконання мінських домовленостей, ключем до якого є бажання чи небажання Росії припинити своє втручання. Але в керівництві ЄС визнають, що зазнають тиску з боку проросійських кіл із вимогою скасувати ці санкції якнайшвидше.

США, які разом із країнами-членами «Групи семи», як і ЄС, теж запровадили свої санкції щодо Росії, твердо дотримуються позиції про неможливість скасувати їх до повного виконання мінських угод.

Крім того, Захід наклав щодо Росії ще низку санкцій через окупацію нею українського Криму. Вони мають тривати до деокупації півострова.

XS
SM
MD
LG