Доступність посилання

ТОП новини

Київський князь Володимир біля московського Кремля


Пам’ятник Великому князю Київському Володимиру в Києві
Пам’ятник Великому князю Київському Володимиру в Києві

У Москві встановлення пам’ятника Київському князю Володимиру Великому увійшла в завершальну стадію. Через два тижні його планують урочисто відкрити. У ніч із суботи на неділю пам’ятник київському князю роботи скульптора Салавата Щербакова доставили в центр Москви на Боровицьку площу, яка розташована в безпосередній близькості від Кремля.

​Спочатку встановити пам’ятник князю Володимиру планували на оглядовому майданчику Воробйових гір перед будівлею Московського держуніверситету. Однак, це викликало протести жителів Москви. До того ж установка пам’ятника в цьому місці була пов’язана зі значними фінансовими витратами на роботи з берегоукріплення та високим рівнем геологічного ризику.

Від спорудження монумента на Воробйових горах вирішено було відмовитися. І тоді провели щось на кшталт опитування москвичів. На вибір були запропоновані Боровицька площа, Луб’янська площа і Зарядьє. Новим місцем для пам’ятника Київському князеві Володимиру було обрано Боровицьку площу, яка розташована практично біля стін Кремля. У фахівців з архітектури Москви це рішення викликало обурення. На їхню думку, це спотворило б не тільки вигляд однієї з площ у центрі Москви, але і всієї російської столиці.

Історична нісенітниця

За словами, завідувача сектором давньоруського мистецтва Російського державного інституту мистецтвознавства Льва Лівшиця, життя князя Володимира якщо і пов’язане з російськими містами, то з Новгородом чи Смоленськом, а зовсім не з Москвою. І в цьому сенсі установка пам’ятника князю Володимиру в Москві виглядає досить дивно і в історичному контексті, і з точки зору архітектури. Роки правління Київського князя Володимира – 979-1015. А перша письмова згадка про Москву датована лише 1147 роком.

Усім же зрозуміло, що це суто політичне й ідеологічне рішення
Лев Лівшиць

«Усім же зрозуміло, що це суто політичне й ідеологічне рішення. Тому якщо говорити про якийсь культурний та історичний контекст, це абсолютно з ним не супроводжується ні за якими параметрами. Ні за часом життя Святого Володимира, оскільки Москва, як нам добре відомо, це місто, яке виникло в першій половині 12-го століття. Якщо говорити про архітектурне рішення, будь-якій більш-менш грамотній людині зрозуміло, що цей пам’ятник буде «бити» по всьому місцю, оскільки це місце не терпить ніяких вертикалей», – каже фахівець.

Зображення Великого князя Київського Володимира і монета періоду Київської Русі
Зображення Великого князя Київського Володимира і монета періоду Київської Русі

Князь Володимир і російська політика

Чому саме пам’ятник Володимиру вирішили встановити біля стін Кремля – для багатьох цілком зрозуміло. Ім’я хрестителя Русі збігається з ім’ям нинішнього російського лідера. Крім того, після початку конфлікту з Україною російська влада не бажає миритися з тим, що в Україні є пам’ятники Володимиру, а в Росії немає. Подібне використання історії в політико-ідеологічних інтересах характерно для нинішньої російської влади, каже філософ Ігор Чубайс.

Ігор Чубайс
Ігор Чубайс

Ті пам’ятники, які ставлять, вони у нас дуже гостро ідеологізовані. Це стосується і пам’ятника Володимиру
Ігор Чубайс

«Ті пам’ятники, які ставлять, вони у нас дуже гостро ідеологізовані. Це стосується і пам’ятника Володимиру. Хоча сама по собі православна віра і православна культура – це велике історичне досягнення. І чим ближче ми були б до реального православ’я, до його світського прочитання, тим було б для нас краще. Але установка такого пам’ятника не наближає нас до православних принципів і до православних норм», – зауважує Ігор Чубайс.

Символічно, що відкриття пам’ятника князю Володимиру заплановане на 4 листопада, коли в Росії відзначають День єдності і згоди. Це свято не дуже зрозуміле для більшості росіян.

Зображення Великого князя Київського Володимира на сучасній українській банкноті – гривні
Зображення Великого князя Київського Володимира на сучасній українській банкноті – гривні

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG