Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон: угруповання «Ісламська держава» використовує цивільних Мосула як «живий щит»


Східна частина Мосула, Ірак, 17 жовтня 2016 року
Східна частина Мосула, Ірак, 17 жовтня 2016 року

Міністерство оборони США звинуватило бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» у використанні тисяч жителів Мосула як «живий щит» з метою спроб зірвати наступ іракських військ на місто. Про це 18 жовтня заявив представник Пентагону Джефф Дейвіс.

«Ми знаємо, що вони (цивільні громадяни – ред.) цілковито використовуються як живі щити. Це триває вже протягом декількох тижнів, і ми бачили насильне утримання цивільних осіб і перешкоди для їхнього руху, щоб вони не могли покинути Мосул. Вони утримуються там проти їхньої волі», – сказав представник Пентагону.

Дейвіс додав, що операція звільнення Мосула буде «жахливим боєм».

Міжнародна організація з міграції раніше 18 жовтня також заявила, що бойовики-ісламісти можуть використовувати десятки тисяч жителів, щоб не допустити звільнення іракськими силами і коаліцією на чолі з США міста, утримуваного угрупованням «Ісламська держава». Експерти також повідомили про ймовірність хімічних нападів з боку екстремістів, які використовували таку зброю раніше проти іракських курдських сил.

За повідомленнями, нині в Мосулі живе близько 1,5 мільйона людей.

17 жовтня понад 30 тисяч іракських військовослужбовців, курдських бійців, сунітських і шиїтських проурядових ополчень за підтримки літаків антитерористичної коаліції, очолюваної США, почали наступ на Мосул, друге за величиною місто Іраку. Очікується, що наступ продовжиться щонайменше протягом тижня.

XS
SM
MD
LG