Доступність посилання

ТОП новини

НБУ зобов’язав фінустанови припинити співпрацю з платіжними системами Росії


Національний банк України зобов’язав банки та небанківські установи України припинити надання послуг міжнародних платіжних систем, створених резидентами Росії.

Як повідомляє прес-служба відомства, Нацбанк також зобов’язав завершити взаєморозрахунки за здійсненими операціями та повернути до НБУ свідоцтва про реєстрацію договорів про участь у таких міжнародних платіжних системах.

У Нацбанку зазначають, що, відповідно до рішення РНБО, строком на один рік заборонена діяльність в Україні платіжних організацій «Платежный центр», «Лидер», а також заборонене узгодження умов та порядку діяльності в Україні міжнародних платіжних систем «Anelik», «Blizko», «Колибри», «Юнистрим».

Крім того, зазначають у НБУ, скасовується реєстрація договорів резидентів України про участь у міжнародних платіжних системах «Anelik», «Blizko», «Колибри», «Юнистрим», «Золотая Корона», «Лидер».

17 жовтня президент України увів в дію рішення РНБО щодо застосування санкцій. 16 вересня РНБО ухвалила рішення про продовження санкцій стосовно всіх фізичних (за винятком осіб, які померли) і юридичних осіб, запроваджених із 16 вересня 2015 року. Тоді ж РНБО вирішила розширити перелік осіб, стосовно яких мають бути запроваджені санкції: до санкційного списку додатково включили 335 фізичних та 167 юридичних осіб.

Зокрема до юридичних осіб продовжені чи застосовані, зокрема, такі різновиди санкцій: обмеження торговельних операцій, блокування активів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, а також заборона здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у цих юридичних осіб.

Загалом у санкційні списки через анексію Криму і конфлікт на Донбасі внесені 682 людини – громадян України, Росії і низки інших країн, а також 271 юридична особа.

XS
SM
MD
LG