Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін: позиція України щодо статусу «боргу Януковича» виражена в судовому процесі


У Міністерстві фінансів України заявляють, що позиція України щодо статусу так званого «боргу Януковича» виражена в судовому процесі.

«Україна чітко висловила свою позицію щодо заявленого російського боргу у зазначеному судовому процесі. Водночас Україна дотримується свого зобов'язання щодо добросовісності, узятого перед Міжнародним валютним фондом з цього питання», – йдеться в повідомленні.

У Мінфіні зауважують, що Росія за різних обставин робить різні твердження із цього приводу.

«Учора міністр фінансів Росії Антон Силуанов знову підтвердив чітку позицію Росії стосовно того, що остання розцінює заявлені «російські єврооблігації» як суверенний двосторонній борг. Це прямо суперечить тому, про що заявляє її довірена особа за її вказівкою та в її інтересах у судовому процесі в Англії», – додають у міністерстві.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовилися з російським президентом Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Невдовзі після цієї зустрічі облігації на суму 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі, які згодом і викупила Росія.

Упродовж осені минулого року Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Росія позивається до України про повернення цих коштів у Високому суді Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила з запереченням проти цього позову. Очікується, що суд розпочне розгляд позову Росії у січні 2017 року.

XS
SM
MD
LG