Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче вийти і з «мінського», і з «нормандського» переговорного процесу – Чубайс


Ігор Чубайс, архівне фото
Ігор Чубайс, архівне фото

Росія продемонструвала бажання вийти з переговорного процесу в Мінську і в «нормандському форматі», проте зробити вона цього не може – таку думку в ефірі проекту Радіо Свобода, Радіо Донбас.Реалії, висловив російський філософ і соціолог Ігор Чубайс.

Він зазначив, що переговорам немає альтернативи. У разі, якщо дипломати відмовляться від переговорів, ініціативу на себе візьмуть військові.

Крім того, за словами експерта, силового вирішення конфлікту Росія так само не хоче у зв’язку з тим, що її сили обмежені й загострюється економічна криза.

«Російська влада продемонструвала складність перебування всередині Мінського процесу, і ось така собі диверсія, яка нібито планувалася з України в Криму, – це була спроба зірвати Мінський процес, коли якісь диверсанти прийшли до Криму, влаштували вибухи тощо. Тобто Росія продемонструвала бажання вийти з цих переговорів, але вийти з цих переговорів вона не може, і ці переговори, хоча нікому не потрібні, в той же час потрібні всім. Чому? Тому що, якщо дипломати ставлять крапку, тоді в дію вступають військові», – сказав Чубайс.

Відео: Радіо Свобода онлайн

Усі чотири країни «нормандського формату» – Україна, Німеччина, Франція і Росія – проводять 19 жовтня саміт у Берліні, присвячений урегулюванню на окупованій частині Донбасу.

Напередодні зустрічі сторони висловлювали різні думки щодо того, чого вони хочуть від неї, але згоджувалися в тому, що на якісь прориви очікувати не варто.

10 серпня Федеральна служба безпеки Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму, у підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України. У Генштабі Збройних сил України спростували заяву ФСБ і назвали її провокацією. Державна прикордонна служба України заявила, що Росія в останні дні стягнула оснащених новою технікою військових до адміністративної межі між окупованим нею Кримом і материковою Україною. Тим часом у Москві після заяв про «викриття кримських диверсантів» почали заявляти, що після «таких дій Києва» про новий «нормандський» саміт говорити неможливо.

XS
SM
MD
LG