Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі відкрили всеукраїнську виставку «Народне мистецтво козацького краю»


У Дніпрі, в Будинку мистецтв, відкрили Всеукраїнську виставку декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва «Народне мистецтво козацького краю».

На ній представлені сотні зразків народного мистецтва, створених майстрами із різноманітних матеріалів: соломи, дерева, лози, рогозу, паперу, глини, кукурудзи, тканин і ниток.

Роботи ілюструють творчі здобутки майстрів народного мистецтва України з Полтави, Дніпра, Запоріжжя, Чернівців, Петриківки, Опішного, Кам’янського, Кременчука та інших міст і сіл України.

«Родзинкою» експозиції організатори називають півтораметрове паперове панно «Покрова», виконане у традиційній українській техніці витинанки майстринею з Дніпропетровщини Ольгою Іващенко.

Серед унікальних робіт – витвори петриківських майстрів декоративного розпису, хрестовидні дерев’яні тарілки-ікони, дерев’яні іграшки, розписані в техніці миколаївського розпису, що колись побутував у селах Новомосковського району Дніпропетровщини, а зараз майже забутий, розпис харчовими барвниками на пряниках, рушники, вишиті в напівзабутих народних техніках, які щойно повернулись з експозицій у Польщі та Болгарії, та багато іншого.

Першими відвідувачами виставки стали школярі та студенти.

За словами директора Будинку мистецтв Валентини Слободи, захід організований задля популяризації українських національних традицій та для професійного зростання майстрів народного мистецтва. У перебігу експозиції проводитимуть майстер-класи, творчі зустрічі з майстрами і мистецтвознавцями, круглі столи. Виставка триватиме до 15 листопада.

XS
SM
MD
LG