Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Росія підтримала озброєну місію ОБСЄ на Донбасі


Президент України Петро Порошенко заявив після закінчення зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні, що Росія підтримала необхідність запровадження озброєної місії ОБСЄ на Донбасі.

За його словами, така місія повинна буде забезпечувати безпеку і під час виборчого процесу до місцевих виборів на окупованих частинах Донбасу, і далі на «перехідний період».

Крім того, сказав президент, учасники зустрічі домовилися й про те, що ніхто не має перешкоджати діяльності ОБСЄ щодо забезпечення підготовки до таких виборів, «коли безпекові умови дадуть можливість проводити ці вибори».

Інші учасники зустрічі – канцлер Німеччини Анґела Меркель і президенти Франції Франсуа Олланд і Росії Володимир Путін – іще не коментували результатів «нормандської зустрічі», бо ще триває їхня зустріч утрьох на теми дій Росії в Сирії, які, за оцінками, можуть становити воєнні злочини.

Напередодні зустрічі міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявляв, що метою саміту в «нормандському форматі» в Берліні буде домогтися від України просування зі «статусом Донбасу» і законом про вибори на його окупованій частині, включно з детальними зобов’язаннями щодо такого «статусу» і календарем виконання цих вимог. Крім того, казав він, від України і від Росії домагатимуться дальшого поступу з відведенням сил.

Москва теж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань. Київ натомість наголошував, що має бути створена «дорожня карта», яка чітко визначила б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG