Доступність посилання

ТОП новини

НАЗК вирішило не переглядати форму е-декларацій


НАЗК відмовилося змінювати форму декларацій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

НАЗК відмовилося змінювати форму декларацій

Національне агентство із запобігання корупції відмовилось від розгляду питання про зміну форми електронного декларування. За це проголосували три з чотирьох членів НАЗК.

«Зміни були продиктовані консультаціями й нарадами. Були зауваження від Генпрокуратури щодо певних змін, яких потребує форма декларацій, для того, щоб привести у відповідність її з законом. Однак всі методом компромісного рішення підбили підсумок: ми краще зараз будемо змінювати інтерфейс відповідно до вимог чинного закону», – заявила під час засідання голова НАЗК Наталя Корчак.

Агенція вирішила привести форму електронної декларації у відповідність до паперової форми, затвердженої Міністерством юстиції.

Позафракційний народний депутат Віталій Купрій, один з тих, хто подав електронну декларацію, в коментарі Радіо Свобода зауважив, що дійсно існує проблема невідповідності паперової декларації тій, що на сайті.

«Електронна декларація більша, ширша і багато чого іншого включає. Деякі дані не те щоб важко зібрати, але необхідно час для збору. Це стосується і виплат компенсацій народним депутатам. Я два тижні чекав, поки апарат Ради надасть мені цю інформацію», – зазначає він.

«Недопрацювання в програмі не є підставою для неподання. Їх можна швидко обійти. Якщо людині немає чого приховувати, то можна подати в будь-який момент. Тут причини інші: ніхто не хоче показувати своїх реальних статків і, можливо, чекають, поки перші особи продемонструють якийсь приклад. Або чекають, що самим рішенням НАЗК буде змінена форма декларації, а потім ще якимись законодавчими рішеннями», – додає Купрій.

Народний депутат Віктор Чумак зазначає, що зміни можуть стосуватися винятково полів інтерфейсу у віконці комп’ютера. Він додав, що НАЗК вирішило не вносити жодних змін до нормативних документів до кінця періоду декларування.

Депутати з комітету протидії корупції та активісти вважають це перемогою у відстоюванні системи електронного декларування.

Антикорупційні активісти намагалися привернути до засідання максимальну увагу громадськості та преси і стверджували, ніби в НАЗК хочуть відтермінувати строк подачі декларацій.

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін називав це спробою «вбити електронне декларування», хоча ніяких підтверджень своїх заяв не подав, ґрунтуючи їх на припущеннях.

Станом на 20 жовтня на сайті НАЗК зареєстровано 17 декларацій від народних депутатів. Парламентарі скаржаться на складність процедури заповнення, плутанину та відсутність чітких пояснень.

До завершення строку подачі декларацій залишається 10 днів, але на сайті НАЗК не зареєстровано жодної електронної декларації від перших осіб держави.

Національне агентство з питань запобігання корупції запустило систему електронного декларування після деяких зволікань і суперечностей 1 вересня.

Відповідно до закону «Про запобігання корупції», впродовж 60 днів після запуску системи електронного декларування декларації мають подати особи, які посідають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців, серед яких президент, прем’єр-міністр, члени уряду, народні депутати України, заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади та їхні заступники.

Інші посадовці, яких стосується закон, мають подати декларації з наступного року.

XS
SM
MD
LG