Доступність посилання

ТОП новини

США закликали президента Філіппін пояснити слова про «розлучення»


Родріго Дутерте, архівне фото
Родріго Дутерте, архівне фото

У Державному департаменті США заявили, що закликають президента Філіппін пояснити свої слова про «розлучення» з Вашингтоном.

Як сказав речник Держдепартаменту, Вашингтон буде домагатися пояснення від Родріго Дутарте, що він мав на увазі.

Раніше в четвер президент Філіппін Родріго Дутерте заявив про «розлучення» зі Сполученими Штатами Америки, давнім союзником його країни. «Тепер Америка програла», – сказав він під час візиту до Китаю, виступаючи перед китайськими і філіппінськими підприємцями після зустрічі з керівником Китаю Сі Цзіньпіном.

Родріго Дутерте також заявив, що може тепер поїхати до президента Росії Володимира Путіна і сказати йому, що «тепер нас троє проти всього світу – Китай, Росія і Філіппіни».

Сі Цзіньпін уже назвав візит філіппінського керівника визначним.

Дутерте останнім часом уже не раз ставив під сумнів союзницькі відносини Філіппін зі США. В Білому домі досі казали, що, попри такі заяви, Маніла не зверталася з проханням про зміну статусу її відносин із Вашингтоном.

Зокрема, на початку жовтня він погрожував «порвати» давню угоду його країни зі США щодо купівлі зброї і перейти на ринки зброї Китаю чи Росії й заявляв, що, якщо США відмовлять у продажу тих озброєнь, які б хотіла Маніла, то президент США Барак Обама може «йти до біса».

На початку вересня він уже називав Обаму «сучим сином», через що той скасував заплановану зустріч між ними. Пізніше Дутерте вибачився.

Зі схожими словами президент Філіппін уже звертався й до інших своїх міжнародних критиків. Зокрема, «сучими синами» він називав і ООН, погрожуючи вийти зі складу організації.

Філіппіни були колонією США в 1899–1940 роках. Угоду про розширену співпрацю в оборонній сфері між США і Філіппінами (EDCA) було підписано 1951 року, а потім пролонговано 1999-го. Влітку цього року законність і легітимність документа підтвердив Верховний суд Філіппін.

XS
SM
MD
LG