Доступність посилання

ТОП новини

Росія почала військові навчання на Курильських островах


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Росії на Курильських островах підняті по тривозі і приведені в стан підвищеної боєготовності військові частини Східного військового округу. В регіоні розпочалася підсумкова за 2016 рік перевірка військ.

У ході навчань будуть проводитися бойові стрільби по морських цілях із застосуванням реактивної артилерії «Град» і безпілотних літальних апаратів, заявив представник командування округу.

18 жовтня почалися масштабні військові навчання Центрального військового округу Росії в Сибіру. По тривозі підняли 20 тисяч військовослужбовців, в тому числі підрозділи зенітних ракетних комплексів С-300 і С-400. У вересні в Росії була проведена перевірка боєготовності Південного військового округу, і відбулися стратегічні командно-штабні навчання «Кавказ-2016».

Після анексії Криму і початку конфлікту на сході України в 2014 році Росія провела велику кількість раптових армійських перевірок і військових навчань. Країни Заходу неодноразово висловлювали занепокоєння в зв’язку з цим.

Через Курильські острови ускладнені відносини між Росією і Японією. Проблема Південних Курил, як їх називають у Росії, чи Північних територій, за термінологією Японії, псує відносини двох країн від закінчення Другої світової війни, коли ці території – три більші острови і групу менших – разом із усіма Курильськими островами відібрав собі тодішній Радянський Союз за міжнародним повоєнним договором. Японія не визнала цієї анексії, бо вважає, що ці острови не є частиною Курил і за тим договором не мали відходити до СРСР.

1956 року обидві сторони підписали декларацію, в якій ішлося про те, що після підписання мирного договору, якого між ними після війни досі немає, частина цих територій має бути повернена Японії. Але в Токіо не погоджуються на такий компроміс і вимагають згоди на повернення всіх цих островів як передумову укладення мирної угоди.

XS
SM
MD
LG