Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: зараз ми далеко від того, щоб просуватися до питання організації виборів на Донбасі


Павло Клімкін ©Shutterstock
Павло Клімкін ©Shutterstock

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що питання організації виборів на Донбасі за нинішніх умов є у далекій перспективі.

«Станом на сьогодні ми є дуже далекими від того, щоб просуватися до питання організації виборів, оскільки для цього треба досягти всіх необхідних передумов щодо безпеки. І виконання цих умов оцінюватиметься і нами, і з боку ОБСЄ, зокрема, з боку Бюро демократії і прав людини», – сказав Клімкін під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

Міністр заявляє про можливість проведення виборів на Донбасі лише після повного доступу спостерігачів ОБСЄ до україно-російського кордону.

«Спочатку повний моніторинг із боку ОБСЄ, розробка плану передачі кордону й на другий день після проведення виборів – передача кордону українським прикордонникам», – сказав Клімкін.

Президент України Петро Порошенко після закінчення зустрічі в «нормандському форматі» 20 жовтня заявив, що учасники зустрічі домовилися готувати концепцію виборчого законодавства для місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. За його словами, позиція України полягає в тому, що всі іноземні збройні підрозділи мають бути виведені «безумовно до проведення виборів, що є необхідною умовою для проведення виборчого процесу».Крім того, він висловив сподівання, що підвищенню рівня безпеки також буде сприяти доступ ОБСЄ до непідконтрольної нині ділянки українсько-російського кордону, включно зі встановленням там постів.

Мінські домовленості визначають, що такі вибори мають відбутися відповідно до українського законодавства і норм ОБСЄ.

У серпні Порошенко повідомляв, що Київ не контролює понад 409 кілометрів кордону з Росією на Донбасі.

XS
SM
MD
LG