Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС називають цинічним рішення Росії про відмову в передачі Сенцова Україні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Міністерстві закордонних справ називають цинічним рішення Росії про відмову в передачі Україні українського режисера Олега Сенцова.

«Абсолютно цинічне рішення російської сторони. Олег – громадянин України, став заручником агресивної політики Росії, – написала речник МЗС Мар’яна Беца у twitter.

Вона додала, що МЗС вимагає негайно звільнити засудженого за політичними мотивами Олега Сенцова, а також всіх українських заручників у Росії.

Раніше сьогодні у Міністерстві юстиції України повідомили, що Москва відмовила в передачі Сенцова. Крім того, заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов оприлюднив фотокопію відповіді Міністерства юстиції Росії, в якій, зокрема, вказано, що Сенцов отримав російське громадянство.

25 серпня 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд Росії засудив Олега Сенцова, українського кінорежисера з Сімферополя до 20 років суворого режиму. Спільником Сенцова російські слідчі зробили кримського активіста Олександра Кольченка, якого засудили до 10 років колонії суворого режиму.
Олександр Кольченко, як і Олег Сенцов, своєї провини не визнав. Правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими і політично мотивованим.

У квітні цього року в повідомленні на сайті уповноваженого з прав людини в Росії вказували, що українське громадянство засуджених у Росії за звинуваченням у тероризмі режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка офіційно підтверджене.

Сенцов і Кольченко до арешту жили в Криму. Після незаконної анексії півострова Росією їх громадянство автоматично змінили. Однак російські паспорти вони не отримали і просили вважати їх тільки українськими громадянами.

Омбудсмен Росії наполіг на тому, що вони залишаються громадянами України незалежно від наявності у них громадянства Росії.

XS
SM
MD
LG