Доступність посилання

ТОП новини

ЄС реагує на агресію Путіна в Сирії «склавши руки» – Вергофстадт


Ґі Вергофстадт
Ґі Вергофстадт

Президент групи Альянсу лібералів і демократів за Європу в Європейському парламенті Ґі Вергофстадт заявляє, що реакція європейських лідерів на брутальність російських військ в Алеппо «розчаровує».

Коментуючи результати щойно завершеного саміту лідерів ЄС, який одним із головних питань розглядав ситуацію в Сирії і стратегічні відносини із Росією, Вергофстадт заявив, що Євросоюз, як виглядає, відмовився від впливу на припинення загибелі мирних жителів Сирії.

«Відповідь європейських лідерів на російську брутальність виглядає як вичікування «склавши руки» на те, що одного чудового дня війська Путіна (президента Росії Володимира Путіна – ред.) зупинять масові вбивства мирних жителів в Алеппо. Я очікував, що саміт ЄС стане механізмом, що мав гарантувати повне виконання угод та резолюцій Ради безпеки ООН щодо Сирії. На жаль, наші голови держав і урядів проігнорували висунуті Європейським парламентом заходи, які було необхідно виконати. Європейська співдружність відмовився від будь-якого впливу на припинення вбивства невинних людей в Алеппо», – заявив Ґі Вергофстадт, коментуючи результати саміту ЄС.

Голова впливової парламентської фракції лібералів і колишній прем’єр-міністр Бельгії Вергофстадт також заявив, що шкодує через продемонстрований нині брак політичного консенсусу всередині Європейської ради. На думку політика, цей найвищий орган ЄС засвідчив, що він «не в змозі реагувати на військову агресію Володимира Путіна в Сирії».

Ґі Вергофстадт був ініціатором надісланого перед самітом спільного листа голові Європейської ради Дональду Туску із проханням відстояти протягом зустріч лідерів ЄС рішення щодо активізації посилення санкцій проти Росії. Як зазначалося в листі, цей процес мав би підштовхнути Москву до поваги до міжнародних угод. Лист був підписаний також головами інших двох найбільших політичних груп Європейського парламенту: Манфредом Вебером, головою фракції Європейської народної партії, і Ребеккою Гармс, головою фракції Зелених і Європейського вільного альянсу.

20 жовтня лідерам ЄС не вдалося домовитися щодо твердої спільної заяви, яка б дала чіткий сигнал Москві про ймовірність застосування до неї санкцій через дії у Сирії.

Італійський прем’єр Маттео Ренці, апелюючи до інших європейських лідерів, закликав виключити із підсумкової заяви суворе формулювання, запропоноване Францією, Німеччиною, Великобританією й іншими державами ЄС, про «очевидну загрозу санкцій» щодо російських громадян і організацій, які підтримують сирійський режим.

Натомість, попри потужну риторику проти повітряного бомбардування Росією сирійського міста Алеппо, очільники держав євроспільноти лише зобов’язалися «залишити відкритими» всі наявні можливості як відповідь на «звірства у Сирії» з боку Росії і режиму президента Башара аль-Асада.

XS
SM
MD
LG