Доступність посилання

ТОП новини

Пасажири маршруток скаржаться. Замість «блатняка» пропонують тишу


Ілюстраційне фото. Маршрутне таксі
Ілюстраційне фото. Маршрутне таксі

Житомир – Рекомендувати перевізникам демонтувати магнітоли у маршрутних таксі, аби водії не слухали музику й не дратували нею пасажирів, напередодні вирішили на засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради. Із пропозицією заборонити музику в маршрутках звернулася до членів міськвиконкому депутатка обласної ради Олена Галагуза. Під час обговорення найбільше дісталося так званому «блатняку», якому, кажуть вони, надають перевагу більшість шоферів. Але оскільки про смаки не сперечаються, то зрештою обрали нейтральний варіант – тишу.

Житомирянка Галина, яка їздить маршрутними таксі, від такого рішення міської влади у захваті: «У маршрутках має бути тихо. Ніякої музики там не має бути – ні шансону, ні популярної. Хто хоче слухати музику, нехай бере плеєр, навушники і слухає. Водій не має відволікатися! А люди часто їдуть стомлені, і їм не хочеться слухати оцей, вибачте, «блатняк», який вони там грають, про «купола», про зону і так далі. Я вважаю, що цим насміхаються над людьми і принижують їхню гідність».

Натомість Людмила, знайомий якої працює шофером, заборону не підтримує: «Мені не заважає, коли звучить музика, коли я чую якісь новини чи проноз погоди, тому я проти. Я знаю, що водії маршруток дуже рано встають і дуже пізно лягають. А музика трохи їх відволікає, вони не засинають за кермом. Тому залишити їх без музики – неправильно».

Майже слово в слово повторює її думку водій однієї з житомирських маршруток Микола. Каже: робота важка, а музика хоч трохи знімає нервову напругу: «А цілий день мені що робити? Можна вмерти з 6-ї ранку цілу зміну... Як їздити? Хоч щось є, щоб якось розвіюватися».

Втім, на повну тишу в маршрутках житомиряни можуть розраховувати не скоро.

За словами заступника міського голови Житомира Дмитра Ткачука, це рішення носить лише рекомендаційний характер для перевізників, які працюють за старими угодами. Проте вже у нових угодах ця норма стане обов’язковою.

«Була ініціатива від депутатки обласної ради заборонити «зеківську» музику в громадському транспорті. Мовляв, громадськість проти, тому забороняємо. Але у кожного свої вподобання. Ми можемо поділяти їх чи не поділяти. Я був би не проти, якби лунала класична музика.

Єдиний вихід із ситуації, зовсім з інших міркувань, щоб це не відволікало водія, не дратувало пасажирів, – надалі просто заборонити використання програвачів у громадському транспорті
Дмитро Ткачук

Але, знову ж таки, нав’язати це ми нікому не можемо.

Тому єдиний вихід із ситуації, зовсім з інших міркувань, щоб це не відволікало водія, не дратувало пасажирів, – надалі просто заборонити використання програвачів у громадському транспорті. Тоді конфлікту музичних смаків і інтересів просто не буде, а водій буде сконцентрований на основній своїй роботі».

Чоловік додає: вже найближчим часом власники маршрутів отримають листи з пропозицією добровільно демонтувати магнітоли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG